Przekąski na lato powinny być smaczne, ale też bezpieczne ze względu na panujące wokół wysokie temperatury

Zimne przekąski? Idealne na lato!

Gorąco? I to bardzo! Fala afrykańskiego ciepła właśnie uderzyła w Polskę. W temperaturach, które codziennie oscylują w okolicy 30 stopni nawet największe głodomory nie mają ochoty na rosół i schabowego z ziemniakami. Dzieci, gdyby nie ich matki, odżywiałyby się wyłącznie lodami. I choć pomysł wydaje się orzeźwiający, pyszny i kuszący, to niestety na dłuższą metę – nie do zrealizowania. Jakie letnie przekąski możemy zaoferować naszym dzieciom? A co podać podczas spotkania ze znajomymi w ogrodzie?

Przygotowując posiłki lub przekąski w upalne dni – mierzmy siły na zamiary. Po pierwsze nie ma sensu, byśmy spędzały w kuchni długich godzin nad parującymi garami, skoro i tak nikt nie ma ochoty na gorące dania. Po drugie – raz na jakiś czas naprawdę możemy sobie (i innym) odpuścić obiad składający się z dwóch dań. Co w zamian, bo coś jeść przecież trzeba?! Proponuję przekąski na zimno, które są lekkie, smaczne i zdrowe, a do tego ekspresowe w przygotowaniu.

Koreczki, czyli idealne letnie przystawki

Koreczki to przekąski, którymi można zaspokoić wiele podniebień, nawet tych najbardziej wymagającychKoreczki to doskonały pomysł na małe i szybkie przekąski. Można je przygotować w niezliczonej ilości kombinacji, zestawiając ze sobą warzywa, sery, mięso lub owoce. Są stosunkowo szybkie w przygotowaniu (wszystko zależy od pomysłu i dobrej organizacji), świetnie się prezentują podczas mniejszych i większych przyjęć w ogrodzie, no i można zaspokoić różnorodne gusta. Niezbędne będą wykałaczki (najlepiej przed użyciem przelać je wrzątkiem – nie będą się rozwarstwiać) oraz coś, na co ułożymy lub do czego włożymy gotowe koreczki. Może to być zwykły, płaski talerz (postawimy na nim koreczki, których podstawa będzie płaska – np. kostka sera żółtego), lub przezroczysta miska (ułożymy w nich „okrągłe” koreczki, np. te z pomidorkami i mozzarellą). Oryginalnie i efektownie będą wyglądały koreczki wbite w jakąś warzywną podstawkę – w tej roli sprawdzi się dynia, lub duża cukinia.

  • Pomidorek, mozzarella, oliwka – piękna kompozycja rodem z Włoch; aby maksymalnie ułatwić sobie przygotowanie tych koreczków kupmy mozzarellę w kulkach (wystarczy odsączyć je z wody, opcjonalnie przekroić na pół) oraz pomidorki koktajlowe (najlepiej twarde i podłużne); teraz pozostałe już tylko wybrać kolejność nabijania na wykałaczkę i… do roboty!;
  • Korniszon, marynowana pieczarka, ser żółty – propozycja dla lubiących ostrzejsze i bardziej wyraziste smaki; niewielkie korniszony wystarczy pokroić w grube plastry (najczęściej z jednego ogórka wyjdzie ich 4-5 sztuk), marynowane pieczarki będziemy nabijać w całości (np. nóżkami ku górze); pamiętajmy, że do koreczków potrzebny nam będzie ser żółty w kostce!;
  • Z mięsnymi dodatkami – jeżeli koreczki nie muszą być wegetariańskie, dodajmy do nich mięsny akcent; na przyjęcia odbywające się w upalne dni wybierzmy raczej kabanosy lub wysokiej jakości kiełbasę, które znacznie lepiej od wędlin znoszą wysokie temperatury; możemy je dowolnie zestawiać, zarówno z dodatkami konserwowymi (np. ogórkami, marynowanymi grzybkami), jak i ze świeżymi warzywami (rzodkiewką, ogórkiem, pomidorem…);
  • Koreczki owocowe – tutaj nie obowiązują niemal żadne zasady, podobnie jak w przypadku sałatki owocowej; komponujemy ze sobą wszystkie owoce, które akurat mamy pod ręką i nadają się do wbicia w nie wykałaczki (niektóre mogą być po prostu za małe lub za miękkie); w owocowych koreczkach najlepiej sprawdzają się winogrona i twarde truskawki, ale również pokrojone na kawałki miękkie jabłka, twarde nektarynki i banany; do zrobienia owocowych koreczków możemy wykorzystać arbuza – jego miąższ pokrojony w kostkę nabijemy na wykałaczkę, a gruba skóra arbuza może posłużyć jako podstawka, w którą wbijemy koreczki.

Artystyczne koreczki to propozycja dla tych, którzy mają nieco więcej czasu i cierpliwości, a także artystycznego zacięciaJeżeli mamy więcej czasu (i zacięcia) – możemy przygotować artystyczne koreczki, które swoimi wyjątkowymi kształtami zachwycą nawet najbardziej wymagających gości (zarówno tych dorosłych, jak i małoletnich). Co powiecie na koreczki w kształcie: pingwinków (wyczarujemy je z czarnych oliwek i fety) lub łódek (w roli żagla sprawdzi się cienki plasterek żółtego sera lub wędliny, który przebijemy wykałaczką dwukrotnie)? Możemy również użyć małych foremek i powycinać z warzy lub owoców dowolne kształty (np. serca, gwiazdki, kokardki), które będą doskonale się prezentowały na wykałaczkach.

Koreczki można podać z różnego rodzaju dipami! Serwując koreczki na letnim przyjęciu nie zapomnijmy o dodatkowym pojemniczku, do którego goście będą mogli odkładać wykałaczki po skonsumowanych koreczkach.

Jeśli nie koreczki, to… kanapeczki!

Mini kanapeczki to doskonałe przekąski na lato. Można je przygotować ze świeżej bagietki lub tej nieco starszej – wówczas wystarczy ją pokroić w cienkie kromki i lekko podpiec w piekarniku lub na grillu. Na niewielkich kanapeczkach możemy położyć niewielkie dodatki. Jakie? Wszystko zależy od upodobań naszych domowników bądź gości. Najlepiej będą wyglądały kanapeczki z kolorowymi dodatkami. Koniecznie wykorzystajmy świeże warzywa, których obecnie jest mnóstwo w ogródkach i na straganach. Ostrożnie podejdźmy do tematu wędlin – podobnie jak w przypadku koreczków, bezpieczniej będzie postawić na kabanosy lub kiełbasę niż delikatne i łatwiej się psujące wędliny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.