
Zdrowo przygotowane
Wiadomo, że to co przygotowane na parze jest zdecydowanie zdrowsze od tego, co ugotowane w tradycyjnej wodzie, upieczone, usmażone i grillowane. Gotowanie na parze szybko zyskuje rzesze nowych wielbicieli również dlatego, że potrawy przyrządzone w ten sposób są smaczne i coraz bardziej urozmaicone. Na parze nie przygotowujemy już wyłącznie warzyw, ryb i fileta z kurczaka… Sprawdźcie!
Zdrowe przepisy
Pyszne gotowanie na parze? Przepisy mnożą się w Internecie głównie za sprawą kulinarnych blogerek i… chwała im za to! Dzięki ich odwadze do eksperymentowania możemy rozsmakować się w rzeczach, co do których nigdy nie przypuszczalibyśmy, że można je przygotować na parze właśnie. Przykład? Proszę bardzo, nawet trzy:
- Pulpety wołowe z korniszonami i cebulą. Korniszony i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy je do mielonego mięsa wołowego. Dodajemy całe jajko, łyżkę otrąb pszennych oraz przyprawy (pieprz, sól, majeranek i paprykę). Po dokładnym wymieszaniu i połączeniu składników – formujemy kulki i… gotujemy na parze! Do gotowych pulpetów można dodać ulubiony sos jogurtowy lub po prostu keczup.
- Czosnkowe ziemniaki. To rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków z wody, a ich przygotowanie jest po prostu banalne: surowe, umyte ziemniaki nacinamy i rozchylamy, do nacięcia wkładamy trochę masła i starty czosnek (jeżeli nie mamy świeżego czosnku – użyjmy czosnku granulowanego), ziemniaki przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Po około 30 minutach gotowania na parze – możemy delektować się pysznymi pyrami.
- Pączki? Tak! Na parze można również przygotować coś na słodko. Pączki, które będą trochę podobne do pampuchy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe (na samych żółtkach) dzielimy na kawałki i formujemy kulki, w których robimy dziurki – po wyrośnięciu przygotowujemy je w parowarze. Można podać je z dowolną marmoladą, dżemem lub czekoladą.
Zdrowe naczynia
Jeżeli wkręciliśmy się w gotowanie na parze (i w gotowanie w ogóle!) – nie zapominajmy, że podstawą udanych eksperymentów kulinarnych są wysokiej jakości garnki ze stali nierdzewnej. Tylko takie zagwarantują, że żadne niepożądane substancje nie przenikną do naszych potraw, a jedzenie nie będzie przywierało do dna naczyń.

Śnieżnobiały uśmiech!

Drób rządzi!
Może Ci się spodobać

Misja: przetrwać ząbkowanie!
15 lipca 2015
Bolesne miesiączki? Jest na nie sposób!
25 sierpnia 2016