Pieczone ziemniaki z czosnkiem można również przygotować na parze! Będą wyśmienite!

Zdrowo przygotowane

Wiadomo, że to co przygotowane na parze jest zdecydowanie zdrowsze od tego, co ugotowane w tradycyjnej wodzie, upieczone, usmażone i grillowane. Gotowanie na parze szybko zyskuje rzesze nowych wielbicieli również dlatego, że potrawy przyrządzone w ten sposób są smaczne i coraz bardziej urozmaicone. Na parze nie przygotowujemy już wyłącznie warzyw, ryb i fileta z kurczaka… Sprawdźcie!

Zdrowe przepisy

Pyszne gotowanie na parze? Przepisy mnożą się w Internecie głównie za sprawą kulinarnych blogerek i… chwała im za to! Dzięki ich odwadze do eksperymentowania możemy rozsmakować się w rzeczach, co do których nigdy nie przypuszczalibyśmy, że można je przygotować na parze właśnie. Przykład? Proszę bardzo, nawet trzy:Parowar to gwarancja szybkiego i bezpiecznego przygotowania zdrowych i smacznych potraw dla całej rodziny

  1. Pulpety wołowe z korniszonami i cebulą. Korniszony i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy je do mielonego mięsa wołowego. Dodajemy całe jajko, łyżkę otrąb pszennych oraz przyprawy (pieprz, sól, majeranek i paprykę). Po dokładnym wymieszaniu i połączeniu składników – formujemy kulki i… gotujemy na parze! Do gotowych pulpetów można dodać ulubiony sos jogurtowy lub po prostu keczup.
  2. Czosnkowe ziemniaki. To rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków z wody, a ich przygotowanie jest po prostu banalne: surowe, umyte ziemniaki nacinamy i rozchylamy, do nacięcia wkładamy trochę masła i starty czosnek (jeżeli nie mamy świeżego czosnku – użyjmy czosnku granulowanego), ziemniaki przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Po około 30 minutach gotowania na parze – możemy delektować się pysznymi pyrami.
  3. Pączki? Tak! Na parze można również przygotować coś na słodko. Pączki, które będą trochę podobne do pampuchy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe (na samych żółtkach) dzielimy na kawałki i formujemy kulki, w których robimy dziurki – po wyrośnięciu przygotowujemy je w parowarze. Można podać je z dowolną marmoladą, dżemem lub czekoladą.Zestaw garnków ze stali nierdzewnej to must have w każdej kuchni, polecam!

Zdrowe naczynia

Jeżeli wkręciliśmy się w gotowanie na parze (i w gotowanie w ogóle!) – nie zapominajmy, że podstawą udanych eksperymentów kulinarnych są wysokiej jakości garnki ze stali nierdzewnej. Tylko takie zagwarantują, że żadne niepożądane substancje nie przenikną do  naszych potraw, a jedzenie nie będzie przywierało do dna naczyń.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.