
Zdrowe słodycze domowe
30 września 2016 


Dzieci uwielbiają słodkości. No dobra, my dorośli również je uwielbiamy. Warto jednak, zamiast kupować gotowe ciasta, batoniki, czy cukierki, w których jest zdecydowanie za dużo cukru – robić zdrowe słodycze domowe. I wcale nie muszą to być ciasta, do których wyrabiania, zagniatania, wypiekanie nie mamy cierpliwości, brak nam na to czasu i ochoty. Co zatem możemy zrobić?
Oto kilka inspirujących pomysłów na domowe słodkości:
Zapiekanka z twarożku z morelami. Do zrobienia tego puszystego, pysznego dania, które sprawdzi się zarówno jako deser, czy podwieczorek, jak i smaczna kolacja będą nam potrzebne następujące składniki: masło, cukier i cukier waniliowy, jajka, chudy twaróg, morele z puszki (można je również zastąpić brzoskwiniami!) oraz cytrynę. Masło (50 g) ucieramy z cukrem (100 g). Do maślanej masy dodajemy żółtka z 3 jajek, cukier waniliowy oraz sok z cytryny i startą skórę z tejże. Wszystkie składniki łączymy dokładnie za pomocą miksera. Białka z 3 jajek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Morele (lub brzoskwinie) odsączamy na sitku. Gotowe? Czas nagrzać piekarnik do 180-200 o C. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę masy twarogowej, na nią wykładamy owoce, które następnie przykrywamy resztą masy. Wierzch dania można posypać migdałami. Danie powinno być gotowe w ciągu 30-40 minut.
Zapiekanka z wiśniami. To zapiekanka, którą przygotujemy na bazie lekko przesuszonych bułek. Ponadto potrzebne nam będą: mleko (pół litra), masło (150 g), cukier (60 g), a jajka oraz wiśnie (500-600 g). Najpierw podgrzewamy mleko i namaczamy w nim bułki (najlepiej pokrojone w kromki). Połowę masła ucieramy z cukrem i dodajemy doń żółtka. Namoczone w mleku bułeczki (razem z mlekiem) mieszamy ze słodką maślano-jajeczną masą. Z wymytych i wysuszonych wiśni usuwamy pestki i ogonki, a następnie dodajemy je do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać odrobinę cynamonu i soli) i delikatnie łączymy z masą. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160-180 o C. Zapiekanka świetnie smakuje polana zimnym sosem waniliowym.
- Mus czekoladowy, czyli kwintesencja słodkości. Czekolada niezmiennie jest w czołówce najchętniej zjadanych słodyczy. Ta gorzka i wysokiej jakości jest równocześnie słodyczem w miarę zdrowym (oczywiście pod warunkiem, że zachowamy umiar w jej spożywaniu). Mus można przygotować z czekolady białej lub czarnej – wystarczy około 300 g produktu. Czego jeszcze potrzebujemy? Tylko trzech składników: słodkiej śmietany (około 375 ml), 3 jajek i cukru (75 g). Śmietanę i białka ubijamy na sztywno w osobnych naczyniach, żółtka ucieramy z cukrem, a czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy kolejno: masę z żółtek i cukru, następnie śmietanę, a potem białka. Deser wymaga schłodzenia, najlepiej będzie smakował i wyglądał po nocy spędzonej w lodówce.
Domowe słodycze? Wchodzę w to! A Wy?
Może Ci się spodobać

Zdrowy drób to zdrowy obiad dla dziecka!
15 stycznia 2017
Przygotowania do ciąży – szczepienia
21 sierpnia 2017