domowe batoniki owsiane

Zdrowa przekąska – batoniki owsiane

Są zdrowe, pożywne, a przede wszystkim bardzo smaczne! Batony owsiane to często jedyny ratunek w momencie, kiedy dzieciaki domagają się czegoś słodkiego. Wiadomo jak to jest z dziećmi – kochają słodkości i najchętniej jadłyby je od rana do wieczora. Jako, że osobiście nie jestem fanką kupnych przysmaków, zawsze staram się mieć coś w zapasach. Coś, czyli domowe wypieki. Hitem w naszym domu są ostatnio wspomniane na samym początku batoniki owsiane. Robi się je w bardzo prosty sposób, a efekt finalny jest zachwycający. Jeśli masz większe dzieci, z powodzeniem możesz je zaangażować do wspólnego pichcenia. Ogromnym plusem domowych batonów jest to, że dobrze wiesz, co kryje się w ich środku. Poza tym, takie słodkości pozbawione są zbędnych dodatków, zwłaszcza tych sztucznych. Wszystko jest zdrowe i wartościowe!

Przepis na batoniki owsiane bez pieczenia

Batoniki owsiane bez pieczenia to prosty sposób na zdrową przekąskę. Do ich przygotowania, poza płatkami owsianymi oczywiście, można użyć swoje własne ulubione dodatki: bakalie, pestki, itp. Ja tym razem dodałam pestki dyni, żurawinę i sezam, ale ty droga mamo możesz dodać to, co twoje dziecko lubi najbardziej. Przepis można śmiało modyfikować pod własne preferencje.

zdrowe batoniki owsianeSkładniki:

– 8 łyżek płatków owsianych

– 8 łyżek płatków żytnich

– 3 łyżki sezamu

– garść pestek dyni

– garść żurawiny

– garść płatków migdałowych

– 8 łyżek miodu lub syropu klonowego

– sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej płatki owsiane oraz płatki żytnie. Gdy zaczną robić się złociste, dorzucamy sezam i całość jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Uprażoną mieszankę przesypujemy do miski, po czym dodajemy do niej pozostałe składniki sypkie. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie dodajemy do tego miód i raz jeszcze wszystko podgrzewamy na patelni. Dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki ładnie nam się połączyły. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i ugniatamy. Odstawiamy na godzinę, aby zesztywniało. Po tym czasie, kroimy na batoniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.