Wszystkie kolory donatów!

Dzisiaj tłusty czwartek! To taki dzień, w którym możemy bezkarnie zjeść pączka, albo dwa, ewentualnie trzy lub cztery. Można również schrupać tradycyjnego, polskiego faworka (zwanego również chrustem), albo oddać się konsumpcji amerykańskich donatów, które podbijają rodzimy rynek. „Pączki z dziurką” smakują zwłaszcza dzieciom, zwłaszcza tym, które nie lubią nadzienia. Nie od dzisiaj wiadomo, że jemy również oczami. Cukiernie prześcigają się w lukrowaniu i ozdabianiu donatów… 

Tradycyjne amerykańskie donaty to okrągłe pączki bez nadzienia (zamiast nadzienia jest wspomniana wyżej dziurka) – obsypane cukrem pudrem lub oblane czekoladą.

Tradycyjny donat z polewa czekoladową, pycha!

Obecnie donaty ozdabiane są wszystkimi kolorami tęczy…

Kolorowe lukry zachęcają do konsumpcji donatów, nie tylko dzisiaj!

… oraz artystycznie zdobione przeróżnymi posypkami.

Pięknie ozdobione pączki aż się proszą o ich zjedzenie. Na który się skusicie?

Za dużo lukru i cukru? Zaserwujmy dzieciom odchudzone donaty – bez posypki, bez polewy i nie smażone tylko pieczone.

Donaty w odchudzonej wersji? Równie smaczne i zdecydowanie zdrowsze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.