Wielkanocne menu dla dzieci to zabawne menu. Smacznego!

Wielkanocne menu dla dzieci

Wielkanoc to dla chrześcijan najważniejsze święta w roku. Oprócz swego oczywistego duchowego wymiaru – Wielkanoc ma również wymiar zwyczajny, ludzki… To czas, który staramy się spędzić razem z najbliższymi, rozsmakowując się w rozmowach i tradycyjnych potrawach. Jak ułożyć wielkanocne menu, by nasze dzieci chętnie zasiadły z nami do stołu? Znalazłam kilka inspirujących pomysłów, które sama chętnie wypróbuję. 

Jajka, dużo jajek, jeszcze więcej jajek!

Jajka jeżyki ze szczypiorkowymi igłami? To musi być smaczne i na pewno jest zdrowe

Jeżeli nasze dziecko lubi jajka to wielkanocne menu nie będzie żadnym wyzwaniem. Co jednak z przysłowiowym Tadkiem Niejadkiem, który jajek nie lubi i nie jada? Warto znaleźć (choćby w internecie) kilka pomysłów na niezwykłe podanie jajek – może uda nam się przekonać malucha do spróbowania jeżyków, muchomorków lub myszek? Podstawą każdego z tych przepisów są jajka na twardo. Jajka ugotowane? Wystarczy dobrać zdrowe i kolorowe dodatki i skomponować co tylko przyjdzie nam do głowy. Może uda się zrobić z jajka ulubionego bałwanka Olafa, albo kilka zabawnych jajkowych autek ułożonych jeden za drugim na drodze z zielonej sałaty?

Dziecięce wersje dorosłych potraw

Domowy pasztet drobiowy to świetny pomysł, nie tylko na Święta i nie tylko dla dzieciMałe dzieci mogą również spróbować tradycyjnego żurku, mazurka lub pasztetu. Jeżeli chcemy być absolutnie pewni, że świąteczne dania nie skończy się bólem małego brzucha – poświęćmy chwilę i przygotujmy dziecięce wersje wybranych potraw. Czy będą się różnić od tych „dorosłych”? Przede wszystkim mniejszą ilością przypraw (zwłaszcza tych ostrych oraz soli), w wypadku żurku i np. pasztetu – przygotujemy je na drobiowym, chudym mięsie (indyczym lub na kurczaku). Nigdy nie robiliście domowego pasztetu? Czas wypróbować prosty przepis, a prawdopodobnie już nigdy nie kupicie gotowego pasztetu… Składniki na niewielką ilość domowej roboty, delikatnego pasztetu to: mięso z piersi i udka z indyka, 20 dag wątróbki (drobiowej!), marchewka, cebulka, 3 łyżki bułki tartej, liść laurowy oraz odrobina soli do smaku. Mięso gotujemy, a gdy już zmięknie – dodajemy doń marchewkę i cebulkę i gotujemy dalej. Ugotowane produkty odcedzamy i studzimy, a gdy już będą zimne – mielimy je (przynajmniej dwukrotnie), po czym dodajemy bułkę tartą i przyprawy,wszystko mieszamy. Pasztet w foremce wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą pieczemy w piekarniku około 45 minut, w temperaturze 200oC. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.