Liczi to zimozielone drzewa uprawiane w Chinach od tysięcy lat

Umiesz liczyć? Licz na liczi!

Liczi to owoce wciąż niedoceniane przez naszych rodaków. Nie wszyscy wiedzą jak się do spożywania tychże zabrać i co z nich można przyrządzić. Jaka jest historia liczi, jakie wartości odżywcze mają owoce i jak je jeść? Oto garść najważniejszych (i smacznych!) informacji. 

Historia i smak liczi

Liczi wyglądem przypomina maliny lub truskawki, ale w smaku jest lekko kwaskowateLiczi to drzewo zimozielone, które od tysięcy lat uprawiane jest przez Chińczyków. Stąd również jego potoczna nazwa: „chińska śliwka”. Do Europy liczi trafiło po raz pierwszy dopiero w XVIII wieku. Jego owoce wyglądem przypominają maliny lub truskawki, choć smakiem bliżej im do… dżemu z róży. Są lekko kwaskowate, śliskie i mają perłowy miąższ z ciemnobrązową pestką w środku. Liczi rośnie w gronach, nawet po kilkadziesiąt sztuk i dojrzewa wyłącznie na drzewach – po ścięciu przestaje, dlatego tak ważne jest, by było zebrane w idealnym momencie. Liczi są owocami bardzo nietrwałymi – w temperaturze pokojowej psują się w ciągu 2-3 dni. Można jednak liczi mrozić, co zdecydowanie ułatwia ich przechowywanie i przetwarzanie.

Ile warte jest liczi?

Te niepozorne owoce są bogatym źródłem witamin i minerałów. Wystarczy 100 gram liczi, by pokryć 100% zapotrzebowania ludzkiego organizmu na witaminę C (tę samą jej ilość dostarczy 150 gram cytryn lub pomarańczy!). Ponadto zjadając liczi – dostarczamy organizmowi m.in.: witaminę B6, kwas foliowy, potas, fosfor, magnez i wapń. Te owoce nie są przesadnie kaloryczne (100 gram owoców dostarcza około 70 kcal), ale zawierają sporo węglowodanów (w 100 gramach jest ich aż 17). Obok wartości odżywczych liczi cenione jest również za swoje właściwości prozdrowotne (antynowotworowe, antymiażdżycowe, regulujące ciśnienie), a w Chińczycy wierzą, że liczi mogą dodawać sił witalnych, a nawet poprawiać nastrój (pewien cesarski poeta, który żywił się wyłącznie liczi – stwierdził, że trafił do raju za życia).

Liczi można kupić w dobrze zaopatrzonych delikatesach lub supermarketachLiczi w kuchni

Liczi w polskich kuchniach wciąż jest stosunkowo rzadkim gościem, ale jeśli już gości to częściej w syropie (z puszki), niż świeże. Można go z powodzeniem używać do różnego rodzaju dań: deserów, delikatnych mięs (przede wszystkim drobiu), ryb, czy owoców morza. Z liczi można również przygotowywać kompoty, syropy, czy aromatyczne sałatki (doskonale smakują w towarzystwie winogron, papai i gruszki).

Owoce można kupić w dobrych delikatesach oraz wybranych hipermarketach.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.