Tuńczyk to duża ryba, która może osiągać wagę nawet 700 kg i długość 4 metrów

Tuńczyk na kilka sposobów

Tuńczyk to drapieżne, duże ryby okoniokształtne z rodziny makrelowatych. Tuńczyk żyje głównie w tropikalnych akwenach Atlantyku i Pacyfiku oraz w Morzu Śródziemnym. Długość ich ciała sięga nawet 4 metrów, a masa przekracza pół tony. W wodzie są szybkie i zwinne, żyją w ławicach i potrafią daleko wędrować w poszukiwaniu pożywienia. Mięso tej ryby jest bogatym źródłem witaminy A i D. Może być spożywane w wielu różnych postaciach – od wędzonej przez suszoną, do konserwowanej. Co możemy przygotować z tuńczyka?

Tuńczyk na zimno i na ciepło

Tuńczyka można serwować na zimno i na ciepło. W jednym i drugim wydaniu smakuje wyśmienicie. Doskonale komponuje się zarówno z makaronem, jak i chlebem, czy sałatą. Oto kilka inspirujących pomysłów na tuńczyka.

Tuńczyka można podawać na ciepło i na zimno, doskonale smakuje z makaronem i sałatką

Makron z tuńczykiem, groszkiem i fetą

To jedno z moich ulubionych dań obiadowych , które można przygotować w rekordowo krótkim czasie. Ulubiony makaron (ja do tego dania najczęściej używam rurek penne) gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie. Na odrobinie oliwy z oliwek przesmażamy tuńczyka (może być z puszki, w sosie własnym lub w olej), dodajemy doń groszek oraz pokrojoną w kostkę fetę. Przyprawy? Wszystko zależy od nas! Lepiej jednak nie doprawiać dania w ciemno, bo feta jest dość wyrazista w smaku i niewiele jej trzeba, by ją przesolić… Gdy składniki już się połączą – dodajemy na patelnię odcedzony makaron i delikatnie wszystko ze sobą mieszamy. Danie nalepie podawać na ciepło, ale ostudzone również znika z patelni w ekspresowym tempie. Raczej nie liczcie więc, że będzie to danie na dwa dni!

Tuńczyk na bagietce

Tuńczyk  to świetny dodatek do oryginalnych kanapek. Możemy serwować go ze świeżym pieczywem lub podawać na podgrzane w piekarniku bagietce. Doskonale komponuje się z cebulką posiekaną w drobną kostkę.

Tuńczyk na sałacie

To najprostszy sposób na wyrazistą w smaku, lekką i odżywczą równocześnie sałakę. Ja lubię go w wersji z roszponką, pomidorkami koktajlowymi i świeżym ogórkiem. Smak tej sałatki doskonale dopełnia sos czosnkowy.

Tuńczyk świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.