Sztućce Philipiak to doskonały wybór nie tylko od święta... choć od święta przede wszystkim!

Sztućce Philipiak? Dobrze ułożone na Święta!

Od lat nie kryję słabości do marki Philipiak, a w ostatnim czasie zaopatrzyłam się w ich sztućce. Sztućce Philipiak to klasa sama w sobie, ale nawet one źle ułożone – mogą zepsuć świąteczny look stołu. Jak wszystko poukładać, by stół wyglądał pięknie i był maksymalnie funkcjonalny? Oto kilka podstawowych zasad. 

Postawmy na wyjątkową jakość

Elegancka kolacja wymaga eleganckiej oprawy, np. bawełnianych serwet w miejsce zazwyczaj używanych serwetek papierowychPonoć w Święta należy zrobić coś wyjątkowego! Jeśli na co dzień objadamy się niezdrowo – postawmy na lekkie potrawy w wydaniu świątecznym; jeśli nigdy, ale to nigdy nie zakładamy sukienki – sprawmy sobie jedną (lub dwie) na Święta; jeśli poziom naszej aktywności fizycznej jest zdecydowanie niewystarczający – wybierzmy się na długi, świąteczny spacer (lub dwa, albo trzy). Trzymam się tych zasad i stosuję je również gotując i nakrywając do wigilijnego stołu. Codziennie używane naczynia, miski, talerze i sztućce chowam głęboko w szafie – na stół wjeżdża zastawa najwyższej jakości oraz… sztućce Philipiak (to będzie ich debiut!). Podczas świątecznych posiłków rezygnuję też ze zwykłych, papierowych serwetek na rzecz serwet bawełnianych lub lnianych. Unikam przepychu, a elegancki efekt osiągam stawiając właśnie na jakość poszczególnych elementów.

Zasady układania zastawy stołowej i sztućców

Świąteczne stoły nie muszą być udekorowane z przepychem - lepszy efekt uzyskamy stawiając na jakość niż na ilośćPodstawowa zasada układania sztućców mówi, że należy je układać od zewnątrz do wewnątrz, czyli najbardziej zewnętrzne powinny być te sztućce, z których będziemy korzystać w pierwszej kolejności. Po prawej stronie talerza powinny się znaleźć kolejno: nóż do dania głównego, nóż do ryb, nóż do zakąsek, łyżeczka do herbaty i kawy, łyżka do zupy oraz widelec do owoców morza. Z kolei po lewej stronie talerza powinny się znaleźć: widelec do dania głównego, widelec do ryb oraz widelec do zakąsek. Na stole powinny również znaleźć się: filiżanka do kawy i herbaty, kieliszek do wody oraz kieliszki do alkoholu (białego i czerwonego wina, szampana i sherry).

Oczywiście planując kolację wigilijną – wiemy co dokładnie będziemy jeść i pić. W większości przypadków nie przyda się nam więc widelec do owoców morza (no chyba że ktoś planuje kolację w stylu fusion), kieliszek do szampana, czy łyżeczka do deserów. Grunt to najpierw zaplanować posiłki, a potem odpowiednio do menu – ułożenie potrzebnych rzeczy na stole. Sztućce powinny być ułożone grzbietami do dołu, a noże ostrzem skierowane ku talerzowi. Nie możemy zapomnieć o ułożeniu serwety (osobnej dla każdego gościa!) oraz miseczkach na odpadki (jeśli w menu są choćby ryby z ościami lub kurczak). Aby wszystkim wygodnie się jadło – każdy z biesiadników powinien mieć około 80 cm z długości stołu wyłącznie dla siebie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.