stewia dlaczego warto

Stewia – alternatywa dla cukru

Dietetycy od dawna biją na alarm, że cukier to samo zło. Uważają, że jest to najszybciej uzależniająca substancja. Co więcej, badacze z University of San Francisco zgodnym głosem przyznają, że cukier powinien być na tej samej liście produktów szkodliwych, co alkohol i wyroby tytoniowe. Nasz organizm szybko osiąga poziom „muszę zjeść coś słodkiego” zamiast „mam ochotę na coś słodkiego”. Niestety, częste zjadanie cukru, który tak naprawdę obecny jest dzisiaj wszędzie, prowadzi do powstania wielu groźnych chorób. Wystarczy w tym miejscu wymienić otyłość, cukrzycę czy choroby nowotworowe. A co jeśli lubimy słodkie i nie jesteśmy w stanie żyć bez słodkiej kawy czy herbaty? Najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie zdrowszych odpowiedników cukru. Przecież cukier niejedno ma imię. Mamy jeszcze ksylitol, cukier kokosowy i erytrytol. Dość popularna jest też stewia.

Stewia – słodka roślina

Dla większości osób stewia to słodzik. Koniec i kropka. I faktycznie stewia należy do substancji słodzących, ale nie każdy wie, że jest ona rośliną pochodzącą z Paragwaju. Za słodki smak tej rośliny odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe – związki, które występują w liściach i łodygach stewii. To właśnie je wykorzystuje się jako substancję słodzącą do produkcji słodkich napojów, lodów i słodyczy. Warto w tym miejscu podkreślić, że stewia uznawana jest za zdrowy cukier. I nie może być to przypadek, gdyż obserwacje i badania nad nią trwały ponad 25 lat!!!

stewia

Cenne właściwości stewii

Stewia to nie tylko słodzik, który możemy wrzucić do porannej kawy. To znacznie więcej. Mało mówi się o cennych jej właściwościach, a szkoda. Czy wiesz, że stewia obniża ciśnienie tętnicze? Mało tego, obniża również poziom cukru we krwi. Co ciekawe, związki zawarte w słodziku mają korzystny wpływ na proces glukonezogenezy, a więc wytwarzania glukozy w organizmie. Nie można też nie wspomnieć o tym, że stewia hamuje rozwój próchnicy. O ile biały cukier jest jednym z powodów powstawania próchnicy u dzieci, o tyle stewia pomaga z nią walczyć. Dzięki temu, że pobudza układ odpornościowy, wspiera go w walce ze szkodliwymi mikroorganizmami.

Stewia – przeciwwskazania

Stewia należy do jednych z najzdrowszych substancji słodzących. Czy to oznacza, że każdy może po nią sięgać? W większości przypadków nie ma żadnych przeciwwskazań, z jednym tylko wyjątkiem. Jako, że słodzik ten zawiera dość dużą ilość kwasu szczawiowego, nie powinien być używany przez osoby, które kwas szczawiowy muszą ograniczać w swojej codziennej diecie. Poza tym stewia jest bezpieczna – również dla osób chorych na fenyloketonurię i cukrzyków.

stewia hodowla

Gdzie i w jakiej postaci można kupić stewię?

Stewię można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych. Dostępna jest także w niektórych marketach. Można ją nabyć zarówno w postaci świeżych liści, które stanowią genialny dodatek do sałatek, jak również w postaci tabletek i płynu. Uwaga! Stewię można też hodować samemu, np. na kuchennym parapecie. Wbrew pozorom, nie jest to trudne. Jesienią liście stewii robią się słodsze, dlatego zbiór najlepiej przeprowadzać w drugiej połowie września lub na początku października.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.