Poświąteczne resztki są jak wyrzut sumienia - coś trzeba z nimi zrobić: mrozimy, czy przetwarzamy?

Sposób na świąteczne resztki

Święta, święta i po świętach. Co nam zostało? Miłe wspomnienia, kilka dodatkowych centymetrów w talii, no i… resztki! Kolejny raz obiecujemy sobie, że w przyszłym roku racjonalniej podejdziemy do świątecznych smakołyków, ale póki co – musimy wykorzystać zapasy tak, abyśmy niczego nie musieli wyrzucać. Co tylko możemy – to mrozimy! A czego zamrozić się na da – przetwarzamy! Danie z resztek wcale nie musi być niesmaczne! 

Oto kilka inspirujących pomysłów na dania z resztek:

  1. Quiche to świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw i serów. Będzie pysznie i sycąco!Quiche. W tym daniu wylądują resztki serów i dowolnych warzyw. Wykorzystamy również pozostałe po pieczeniu czas kawałki masła i resztki kremówki. Na początku przygotowujemy ciasto: 30dag mąki, 15 dag masła, szczyptasoli i 4 łyżki wody – wszystko zagniatamy, formujemy z ciasta kulę, którą wkładamy do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonej formy. Na ciasto wykładamy dowolne warzywa oraz sery, a wszystko zalewamy kremówką zmiksowaną z 3 jajkami. Całość pieczemy przez około 45 minut w 180 oC.
  2. Tarta. To mięsny odpowiednich quiche. W roli dodatku sprawdzą się tutaj resztki wędlin i mięs, a także sery i warzywa. Spód do tarty przygotujemy z 250 g mąki, 125 g masła, 1/3 szklanki wody oraz szczypty soli. Po zagnieceniu ciasta – wkładamy je na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Na cieście układamy wędliny i mięsa, wybrane warzywa, pieczarki… Wszystko można posypać serem. Tarte pieczemy podobnie jak quiche – 45 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 oC.
  3. Koktajle owocowe to pyszny sposób na zużycie resztek owoców - z mlekiem lub jogurtem naturalnym można zmiksować większość miękkich owoców, również cytrusyKoktajle. To pyszny sposób na wykorzystanie resztek owoców. Koktajle przygotowujemy na bazie mleka lub jogurtu naturalnego (wówczas są nieco gęściejsze) i możemy do nich dodać właściwie każdy owoc: banany, mandarynki, pomarańcze, ananasa, pomelo, żurawinę, czy mango. Drugim pomysłem na wykorzystanie owoców jest przygotowanie lekkich ciast lub muffinek – pod warunkiem oczywiście, że jeszcze nie mamy ich dość!
  4. Sałatki. To propozycja dla tych, którym nie w smak zagniatanie i pieczenie. Z niemal każdego rodzaju resztek można bowiem przygotować sycącą (mniej lub bardziej) sałatkę! Wystarczy pogrupować składniki, wrzucić do miski i zamieszać. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.