sos z kurczakiem i pieczarkami

Sos z piersią kurczaka poleca się na obiad

Odkąd zostałam mamą cenię sobie rzeczy proste, a więc takie, które nie są czasochłonne i nie wymagają poświęcania zbyt wielu godzin. Tyczy się to głównie gotowania. Mając małe dziecko szybko zrozumiałam, że wcale nie muszę pichcić wymyślnych potraw, aby moja rodzina jadła smacznie. W końcu proste potrawy mogą być tak samo interesujące i zazwyczaj takie są. Prawda jest taka, że większość z nas je oczami. Co za tym idzie, nawet nieskomplikowane potrawy mogą nas zachwycać, jeśli zostaną podane w finezyjny sposób. No ale my tu gadu gadu, a obiad sam się nie zrobi. Moje drogie mamuśki, dziś mam dla was bardzo fajną propozycję na obiad dla całej rodziny. Bo i dzieci powinny być zadowolone i wasi mężowie również. Jest nią sos z piersią kurczaka, który doskonale komponuje się z kaszą gryczaną lub ryżem. Posiłek ten jest bardzo pożywny i wartościowy. Kurczak to świetne źródło białka. Przy okazji mięsko jest małokaloryczne, więc jak znalazł. Ryż to fajne źródło węglowodanów zapewniających sytość na dłuższy czas. Kremowy sos z piersią kurczaka to danie cudownie aromatyczne i delikatne. Dla mnie jest to danie, które naprawdę cieszy podniebienie.

O czym warto pamiętać?

Zanim podzielę się z wami przepisem na sos z piersią kurczaka, mała rada – postarajcie się wybrać dobrej jakości mięso. Osobiście nie jestem zwolenniczką kupowania przypadkowego mięsa. Lubię mieć pewność, że karmię swoją rodzinę tym, co najlepsze. Szczególnie dotyczy to kurczaka. Tak naprawdę jestem wierna tylko jednemu kurczakowi i jest nim Zagrodowy. Dlaczego? Bo jest on żywiony w 100% roślinną paszą bez GMO. Poza tym, chowany jest bez antybiotyków i nie jest przetrzymywany w ciasnych klatkach, tylko ma dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. To bardzo ważne, bo kurczaki hodowane w klatkach są bardzo zestresowane, co odbija się na jakości mięsa. To tyle wstępu. Teraz przejdźmy do konkretów.

ryż z kurczakiem i pieczarkami

Sos z piersią kurczaka – potrzebne składniki

– 300g piersi kurczaka

– 10 pieczarek

– 200ml jogurtu naturalnego

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz

– papryka ostra

– zioła prowansalskie

– olej do smażenia (u mnie zawsze rzepakowy)

Sos z piersią kurczaka – sposób wykonania

Pierś kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w mniejsze kawałki, np. kwadraty. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy dosłownie na chwilę. Smażymy na patelni do zarumienienia.

Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wyparuje z nich woda, którą same puściły. Dopiero na koniec przyprawiamy je solą.

Jogurt naturalny mieszamy z ziołami prowansalskimi i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do pieczarek, które pozostają na patelni. Gotujemy chwilę – do momentu, aż sos ładnie nam zgęstnieje. I koniec. Sos z piersią kurczaka gotowy! Teraz tylko pozostaje ugotować ryż. Gotowy wykładamy na talerze i polewamy naszym sosem. Smacznego!!! Ps. A jeśli nie przepadasz za pieczarkami lub twoje dzieciaki kręcą nosem na widok tych grzybów, polecam bardzo podobny sos, tylko z kurkami. Przepis znajdziesz tutaj: https://zagrodowy.pl/przepisy/piers-z-kurczaka-z-sosem-kurkowym/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.