Z soczystego jabłka i gruszki można uzyskać około 80-120 ml soku - to pyszna alternatywa dla tradycyjnego owoca

Smaki dzieciństwa, czyli soki przecierowe

Na kuchennej półce mojej mamy wciąż pręży się multiurządzenie kulinarne marki Predom, czyli jeden z cudów techniki, który powstał pod skrzydłami  Zjednoczonia Przemysłu Zmechanizowanego Sprzętu Domowego działającego w latach 1974-1989. Nasz Predom ma już około 30 lat i to z nim wiążą się dwa podstawowe wspomnienia kulinarne z mojego dzieciństwa: naleśniki i… soki przecierowe. Smaki dzieciństwa są słodkie i zdrowe. Powspominajmy!

Smaki dzieciństwa? Wyczarowywane!

Predom to było urządzenie na miarę czasów i potrzeb ówczesnych mam, dzięki niemu smaki dzieciństwa są tak wyrazisteSoki przecierowe to dla większości rodziców małych dzieci jedyna sposobność (albo sposobność wymagająca najmniejszych ekwilibrystyk) na podanie porcji warzyw i owoców swoim latoroślom. Moja mama robiła sok codziennie, a ja codziennie z równą fascynacją obserwowałam jak obrzydliwa i absolutnie niejadalna marchewka zamieniała się w naprawdę dobry sok w kolorze soczystej pomarańczy. Po marchewce w sok zamieniało się jabłko, a gdy mamie udało się upolować jakieś inne owoce – również one były przepuszczane przez czarodziejską maszynę. Po latach dowiedziałam się, że w tych sokach były również ukryte pietruszki, czasem kawałek selera – potwierdza to tylko fakt, że rodzice od zawsze kombinowali na potęgę. Kombinuję i ja mając już własne dzieci, które za warzywami nie przepadają, ale soki przecierowe uwielbiają.

Pyszny sok bez cukru

Tradycyjnie przygotowany sok przecierowy z jabłka i gruszki to sok przetarty na tarce i przeciśnięty przez pieluchę tetrowąGdy moje dzieci kończyły pierwsze półrocze życia – zaczynałam misję: rozszerzanie diety. Wspierałam się oczywiście gotowymi daniami w słoiczkach i sokami w butelkach, ale gdy tylko miałam odrobinę więcej czasu – przygotowywałam jedzenie sama. Z prawdziwą przyjemnością wróciłam np do tradcyjnego sposobu przygotowywania soków dla niemowląt z użyciem pieluszki tetrowej i tarki. Znacie? Miękkie i soczyste jabłko oraz gruszkę należy dokładnie umyć, następnie obrać ze skórki (cieniutko, jak najcieniej!) i zetrzeć na tarce wprost na czystą, białą pieluszkę tetrową. Gdy już całe owoce są przetarte – papkę zawijamy w pieluszkę i wyciskamy z niej sok do miski. W ten sposób nawet mamy, które nie posiadają w domu mniej lub bardziej zaawansowanych sprzętów, a chcą spróbować przygotować własnoręcznie sok bez cukru dla swojego malucha – mogą to zrobić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.