Soki przecierowe to smaczna propozycja dla dzieci i nie tylko. No i świetny sposób na niejadka!

Smak dzieciństwa? Sok przecierowy!

Jaki jest Wasz ulubiony smak dzieciństwa, taki najbardziej charakterystyczny, który rozpoznalibyście o każdej porze dnia i nocy? Sok przecierowy! Najpierw robiły nam je babcie i mamy, przeciskając przez maszyny przypominające gabarytami (i wydawanymi dźwiękami!) – raczej mini kombajny niż urządzenia do robienia soków, ale liczył się efekt, a te był… pyszny! Potem na sklepowych półkach pojawiły się gotowe soki przecierowe w ślicznych szklanych butelkach. 

Komu sok przecierowy?

Owoce i warzywa w butelce? Tak! Dzieci uwielbiają soki!Każdemu, ale przede wszystkim… przysłowiowemu Tadkowi Niejadkowi. Przecierowe soki owocowo – warzywne to smaczny i zdrowy kompromis między niechęcią do warzyw a uwielbieniem dla wszystkiego co słodkie. Te soki to najskuteczniejszy sposób na dostarczenie organizmowi niejadka, który prycha na widok marchewki, nie lubi banana, a z owoców toleruje jedynie znane wszem i wobec jabłka – niezbędnych witamin i minerałów. Zdrowy sok to oczywiście sok bez cukru, dlatego tak częstym dodatkiem do tego typu soków są banany – skutecznie (i naturalnie!) osładzające napój. Soki przecierowe są sycące i świetnie sprawdzają się w roli porcji warzyw i owoców (jednej z pięciu zalecanych każdego dnia), a gdy dodamy doń np. biszkopty – będzie to smaczny i lekki podwieczorek, który każde dziecko zje z przyjemnością.

Jak zrobić sok przecierowy?

Sok przecierowy można zrobić z dowolnych owoców, również egzotycznych i sezonowych. Nie zapominajmy o bananie, który zagwarantuje słodki smak!Wyśmienitej jakości soki owocowo – warzywne możemy kupić w niemal każdym sklepie. Jeżeli jednak chcemy zrobić sok przecierowy w domu – wystarczy zaopatrzyć się w dowolne owoce (pamiętajmy o bananie!) i marchewkę, wodę mineralną, niewielką ilość soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego i bez dodatku cukru!) oraz blender. Bazę soku owocowo – warzywnego będą stanowiły marchewka i jabłko – należy je umyć, obrać, a następnie obgotować na parze. Do soku przecierowego możemy również dodać owoce miękkie, np.: maliny, porzeczki, czy truskawki – one nie wymagają obgotowywania, wystarczy je dokładnie umyć. Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy. W celu uzyskania pożądanej konsystencji – do zblendowanych owoców dodajemy sok jabłkowy oraz wodę mineralną. I co? Udało się odtworzyć smak dzieciństwa? Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.