Ser kozi to produkt o bardzo dobrych parametrach żywieniowych, polecany ludziom na różnych dietach

Smaczne sposoby na ser od kozy

Kozim serem zajadano się już w Starożytności. Ponoć to nie kto inny jak koza właśnie – wykarmiła Zeusa, a jej ułamany róg stałe się symbolem obfitości. Ser kozi odkryto najprawdopodobniej przez przypadek, pozostawiając na dłuższy czas kozie mleko, z którego wytrąciła się serwatka. Nieważne jak – ważne, że odkryto i obecnie cieszy się stale rosnącą popularnością. Dzięki wysokim wartościom odżywczym, dobrej przyswajalności i niewielkiej kaloryczności (około 130 kcal w 100 gramach), a także naprawdę małej ilości laktozy oraz niskiemu indeksowi glikemicznemu – ser kozi może być spożywany niemal przez wszystkich. A jak można go podawać? 

Ser w roli głównej

Sery to ulubiony produkt wielu ludzi, ale nie każdy może sobie pozwolić np na kaloryczny ser żółtySer to produkt, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Dodawany jest do wielu potraw, by nadać im wyrazistości (lub wręcz przeciwnie – w zależności od rodzaju), zagęścić lub wypełnić zdrową treścią. Różne sery można poddawać niemal każdemu rodzajowi obróbki termicznej uzyskując rozmaite efekty. Najlepiej jednak smakują sery pieczone – świetnie wypadają w roli nadzienia warzyw i mięs. Przepisy na ser pleśniowy? Znajdziemy ich mnóstwo w internecie. A co z tytułowym serem kozim?

Przepisy na sery kozie

Cukinię można nafaszerować odcinając jej jeden koniec i drenując środek, albo z długich i cienkich plastrów zwijając rulony - w roli nadzienia występuje oczywiście ser koziSery kozie są doceniane przez osoby dbające o zbilansowaną dietę oraz będące na diecie redukcyjnej. Idealnie nadają się do przyrządzania ciekawych i pełnowartościowych posiłków. Przykład? Uwielbiam solidnie doprawione sery kozie – przede wszystkim czosnkiem i czarnym pieprzem, ale również papryką i ziołami. Serem kozim nadziewam warzywa: cukinię (okrągłą lub podłużną), różnokolorowe papryki lub bakłażana. Jeżeli chcę przygotować bardziej treściwe i kaloryczne danie – sięgam po makaron (najlepiej duże muszle, ale mogą być również rurki), łączę go z pastą serową i zapiekam. Sery kozie idealnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, choć raczej tymi delikatnymi, niż ciężkimi i tłustymi. Można je z powodzeniem połączyć z kurczakiem, indykiem lub łososiem.

Szczegóły tych przepisów i znacznie więcej znajdziecie TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.