Karmienie piersią na najlepszy sposób żywienia noworodków i niemowląt do 6. miesiąca życia

Skład mleka kobiecego, czyli karmimy piersią świadomie

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią noworodków i niemowląt do ukończenia przez nie 6 miesiąca życia. Nikt już nie kwestionuje, że to właśnie najlepszy sposób żywienia dziecka. Skład mleka kobiecego zaspokaja wszystkie potrzeby małego człowieka. Co takiego jest w tym białym płynie?

Pierwsze miesiąca życia

Karmienie piersią to najlepszy, ale również najwygodniejszy sposób karmienia dziecka, zalecane jest jako wyłączne do momentu ukończenia przez niemowlaka 6. miesiąca życiaPierwsze miesiące życia dziecka to okres bardzo intensywnego rozwoju i wzrostu. Ważący średnio 3 kilogramy i mierzący około 50 cm noworodek, w ciągu pierwszego półrocza najczęściej podwaja swoją wagę urodzeniową i wydłuża się o kilkanaście centymetrów. Naturalnym jest zatem fakt, że zapotrzebowanie młodego organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały jest ogromne. Pierwsze mleko matki to gwarancja, że dziecko dostanie wszystko, co będzie mu potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju.

Mleko matki – skład

Skład mleka matki nie jest zawsze taki sam. Skład mleka zmienia się w zależności od wielu czynników, m.in. fazy laktacji (inny jest na początku karmienia, zaraz po przystawieniu dziecka do piersi, a inny po kilku minutach ssania piersi), godziny karmienia (inny skład ma mleko wypijane przez dziecko w dzień, a inne w nocy) oraz wieku dziecka (matczyne mleko dopasowuje swój skład do specyficznych potrzeb dziecka w różnych okresach jego życia).

Skład mleka kobiecego:

  • t unikatowy i zmienia się w zależności od różnych czynników, m.in.: fazy laktacji, czasu karmienia i wieku dzieckawoda – dziecko karmione piersią, otrzymuje w mleko wystarczającą ilość wody, która odpowiednio nawadnia jego organizm; mleko w pierwszej fazie karmienia jest rzadkie i bardziej wodniste – to ono ma zaspokajać pragnienie malucha;
  • białko – białko w mleku matki jest przyswajane przez organizm dziecka nawet w 100%;
  • enzymy odpowiedzialne za trawienie – w mleku mamy jest ponad 80 różnych enzymów, pokarm matki zawsze jest dostosowany do możliwości trawiennych dziecka (m.in. dlatego dziecko karmione piersią czuje się częściej głodne – po prostu mleko matki trawione jest szybciej);
  • węglowodany – głównym węglowodanem jest laktoza w mleku matki, ale poza nią w mleku znajduje się ponad 100 różych cukrów;
  • tłuszcze;
  • składniki mineralne i mikroelementy – w kobiecym mleku znajdują się m.in.: magnez, potas, chrom, mangan, jod, cynk, żelazo i miedź; wszystkie mikroelementy są z mleka matki doskonale przyswajane;
  • witaminy – wszystkie witaminy (poza witamina D3 i K – te muszą być suplementowane) dostarczane dziecku w odpowiednich ilościach;
  • elementy aktywne – w mleku matki znajdują się m.in. hormony, komórki krwi i komórki macierzyste, a także immunoglobuliny, które wspomagają układ odpornościowy malucha.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.