Skąd się bierze mleko łaciate? Oczywiście od łaciatej krowy!

Skąd się bierze mleko łaciate?

Mleko, według naukowej definicji, to płynna wydzielina gruczołów mlecznych wszystkich samic ssaków. Smaczniejsza jest definicja potoczna, według której mleko to po prostu płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Człowiek od tysiącleci pije i docenia wartości odżywcze mleka zwierząt domowych. Najczęściej wykorzystywanym mlekiem jest mleko krowie, choć są kraje, w których pije się przede wszystkim mleko kóz, wielbłądów, bawołów, czy jaków. Po co człowiekowi mleko? Jaką drogę przebywa mleko łaciate od krowy do kartonu?

Skład mleka

Mleko Łaciate to jedno z najchętniej kupowanych mlek, dostępne jest w różnych wersjach, również dla juniorówMleko dostarcza nam wielu wartościowych składników. Już dwie szklanki tego białego płynu pozwalają na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu dziecka na wapń i inne składniki, dzięki którym możliwy jest prawidłowy wzrost kości. W mleku znajdziemy m.in.:

  • wapń – to minerał, z którego zbudowane są kości i zęby; niedobory wapnia mogą skutkować słabymi kośćmi i wadami kręgosłupa u dzieci, a także ogólnym osłabieniem i zmęczeniem; wapń krąży również we krwi wspomagając prawidłowe funkcjonowanie różnych układów naszego organizmu, m.in. krwionośnego i nerwowego;
  • białko – jeden z podstawowych budulców organizmu, wszystkich jego komórek; białko odpowiedzialne jest m.in. za dobrą kondycję naszych mięśni, skóry i włosów, a jego niedobory mogą spowodować wiele niebezpiecznych zaburzeń tj. spadek odporności, czy zahamowanie wzrostu;
  • witaminy: A, B2, D (ta ostatnia jest współodpowiedzialna z wapniem za budowanie mocnych kości, a jej niedobory mogą powodować krzywicę i łamliwość kości oraz poważne problemy z zębami).

Szklanka mleka? Najlepiej dwie! Tyle wystarczy, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu m.in. na wapńMleko łaciate – od krowy do kartonu

Jaką drogę przybywa mleko łaciate od krowy do kartonu? Pierwsza jest oczywiście krowa przeżuwająca trawę na łące lub pastwisku. Następnie krowa jest dojona – obecnie dzieje się to w specjalnie przygotowanych do tego oborach, za pomocą mechanicznych dojarek. Wydojone mleko trafia do chłodziarek, a stamtąd do cysterny, którą podróżuje do zakładów mleczarskich. Po pobraniu i przebadaniu próbki mleka – może ono zostać wlane do hermetycznie zamykanych kartonów lub trafić na linię produkcyjną. Z mleka wytwarza się różnego rodzaju produkty mleczne, m.in.: jogurty, sery, kefiry i maślanki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.