Ser cheddar jest jasny, lekko twardy i ma kruchą konsystencję - ostry smak gratis!

Ser Cheddar w roli głównej!

Krowy mają to do siebie, że dają mleko. Człowiek zaś ma to do siebie, że z tego mleka potrafi zrobić… cuda! Takim cudem jest na przykład ser cheddar. To ser o ostrym i lekko pikantnym smaku, lekko twardy i jasny. Cheddar smakuje zarówno młody – wówczas idealnie nadaje się do przygotowywania popularnych koreczków i różnego rodzaju potraw na ciepło (choćby zapiekanek, tart i pizzy), jak i stary – to jego słodkawe oblicze, które wydobędziemy łącząc go z owocami i naturalnym miodem.

Co można zrobić z cheddara? Oto kilka inspiracji.

Burrito z odpowiednio doprawionym drobiem (najlepiej filetem z piersi kurczaka) i serem cheddar to sycące danie, które sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji, czy piknikowej przegryzki.

Burrito z kurczakiem i serem cheddar to danie idealne na obiad i kolację - sycące i smaczne

Tarta na kruchym, słonym cieście z cukinią? Pycha! Zwłaszcza gdy cukinii towarzyszy ostry ser cheddar.

Tarta z ciasta filo z cukinia i serem cheddar sprawdzi się na eleganckim przyjęciu i rodzinnej kolacji

Masz ochotę na chrupiące pieczywo zanurzone w… czymś? Oto to „coś”: wiejski dip z cheddarem. Wyjątkowy smak i oryginalny pomysł na imprezową przekąskę.

Wiejski dip z serem cheddar smakuje z krakersami i chlebowymi paluchami lub po prostu ze świeżym pieczywem

Dla miłośników sera cheddar – serowa zapiekanka w kształcie serca. Pod cheddarem dobrze smakuje wszystko, można zatem do woli eksperymentować ze składnikami tego dania.

Pyszna i pięknie podana zapiekanka to sycący i cieszący oczy posiłek - idealny na rodzinny obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.