Makaron sojowy to doskonały dodatek do różnych dań mięsnych i warzywnych

Sałatka z makaronem sojowym? Pycha!

Makaron sojowy to doskonała alternatywa dla tradycyjnych makaronów. Ten makaron jest wytwarzany przede wszystkim ze skrobi fasoli mung, choć można również kupić makaron zrobiony ze skrobi ziemniaczanej z dodatkiem mąki grochowej i kukurydzianej. Makaron sojowy jest zdecydowanie mniej kaloryczny od swoich pszennych odpowiedników. To produkt, który nie wymaga gotowania – wystarczy zalanie go wrzątkiem. Doskonale sprawdza się w roli dodatku do rozmaitych dań mięsnych i warzywnych, godna polecenia jest choćby sałatka z makaronem sojowym. 

Właściwości makaronu sojowego

Makaron sojowy pysznie smakuje również w zupach, doskonale zastępując w nich makarony pszenneSurowy makron sojowy jest nieprzezroczysty i ma mleczny kolor. Ponadto cienkie niteczki są bardzo kruche i łamliwe. Po zalaniu makaronu wrzątkiem – ten szybko pęcznieje, zwiększając swoją objętość nawet dwukrotnie, robi się transparentny, śliski i miękki. Tej transparentności makaron sojowy zawdzięcza swoją nazwę „glass noodles” (szklany, celofanowy makaron). Makaron chiński (to często używana, potoczna nazwa makaronu sojowego) doskonale komponuje się z rozmaitymi dodatkami, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi, daniami przygotowywanymi na słodko i na słono, z sosami lub bez. Można go również przesmażyć – robi się wówczas pysznie chrupki, ale również bardziej kaloryczny. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Porcja 150 g makaronu sojowego (nie smażonego) zawiera około 130 kcal, w tym około 10% białka i bardzo mało tłuszczu. Po makaron sojowy chętnie sięgają osoby będące na diecie bezglutenowej oraz cukrzycy (produkt ma niski indeks glikemiczny, co pozwala zapobiegać skokom cukru), a także osoby dbające o sylwetkę.

Sałatka z makaronem sojowym i… co jeszcze?

Sałatka z makaronem sojowym to pyszna propozycja na lekki posiłek dla każdegoJakie zastosowanie ma makaron sojowy? To popularny dodatek, stosowany w kuchni chińskiej, japońskiej, tajskiej i koreańskiej. W tych kuchniach ma on dodatkowo wymiar symboliczny – bardzo długie nitki symbolizują bowiem długowieczność i nieskończoność. Mimo że makaron sojowy doskonale komponuje się z każdym rodzajem dań mięsnych i z owocami morza, dań warzywnych oraz zupami – zdecydowanie najczęściej stosowany jest przez nas jako dodatek do lekkich sałatek sezonowych. Przykładem takiego dietetycznego dania jest sałatka z makaronem sojowym i z filetem z kurczaka, z papryką czerwoną (marynowaną i ostrą), gruszkami z octu oraz cebulą dymką.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.