Dobre mango możemy kupić w markecie lub hipermarkecie - musimy tylko wiedzieć, na co zwrócić uwagę

Pyszne pomysły na słoneczne mango

Mango uznawane jest za jeden z najsmaczniejszych owoców świata. Smakuje słońcem, w którym leniwie dojrzewa, jest słodkie i soczyste. Z mango można przygotować wiele pysznych deserów i nie tylko… Wyśmienicie sprawdza się również jako dodatek do mięs. Jak i gdzie kupować mango, jak je kroić i co z niego zrobić?

Kupowanie i krojenie mango

Mango ma w środku dużą, twardą pestkę, którą trudno oddzielić od miąższu - miąższ lepiej jest po prostu odkroićWybierając się na zakupy spożywcze – koniecznie wpiszmy na listę zakupów mango. Owoc można kupić w większości marketów i hipermarketów. Na co zwrócić uwagę wybierając idealnego przedstawiciela gatunku? Mango powinno być dojrzałe, ale nie miękkie – wystarczy, że będzie się delikatnie uginało pod naciskiem naszych palców (mniej więcej tak jak jabłko). Problemem nie jest twarde mango – kupując taki owoc będziemy się musieli jedynie uzbroić w cierpliwość (owoc dojrzeje w ciągu kilku dni), lepiej natomiast odpuścić sobie miękki owoc, bo najprawdopodobniej nie uda nam się nawet go obrać… Mango jest owocem, który w środku ma dość dużą, bardzo twardą pestkę. Pestka owocu jest mocno związana z miąższem, co uniemożliwia jej łatwe oddzielenie, dlatego najłatwiej jest po prostu okroić miąższ dookoła pestki. Obierać mango możemy zarówno przed jego rozkrojeniem, jak i po – ta druga opcja jest prawdopodobnie lepsza, bo krojenie pozbawionego skórki, śliskiego owocu może być trudne.

Garść inspirujących przepisów

Z mango możemy szybko przygotować różnego rodzaju desery, np. musy, koktajle, czy smoothieTym, co przychodzi nam w pierwszej kolejności na myśl, gdy trzymamy w ręku mango – to mus, koktajl lub smoothie. Słusznie! To przepyszne i ekspresowe w przygotowaniu desery!

  • koktajl z mango i marchewki z dodatkiem kokosu – wystarczy obrać owoc i warzywo, wrzucić je do porządnego blendera, dodać wodę (jej ilość zależy od naszych upodobań, im będzie jej więcej, tym koktajl będzie rzadszy i bardziej wodnisty), a następnie dodać wiórki kokosowe, które doskonale skomponują się ze słodkim smakiem mango i marchwi;
  • smoothie w kolorze słońca? Proszę bardzo! Mango w towarzystwie ananasa i banana będzie smakowało wyśmienicie, a całość będzie słodka i sycąca, zaspokoi nie tylko potrzebę na „coś słodkiego”, ale również dużo poważniejsze zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy; wszystkie owoce obieramy, kroimy, a następnie blendujemy;
  • mus z mango i nerkowcami to wyśmienity deser, który podbije serca naszych gości podczas letniego przyjęcia – orzechy nerkowca namaczamy w gorącej wodzie, a następnie odcedzamy i blendujemy; do orzechów dodajemy mango i syrop z agawy lub syrop klonowy i blendujemy całość; mus przekładamy do mniejszych pojemników, a przed podaniem najlepiej schłodzić go przez około godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.