Tłusty czwartek to dzień, w którym zdecydowanie należy pozwolić sobie na pączka! Choćby jednego!

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek…

…a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To tego dnia można bezkarnie się objadać, oczywiście najlepiej pączkami! Ryzykowne są próby wyłamania się z tego zwyczaju, bo wedle przesądów, jeśli ktoś nie zje w tłusty czwartek choć jednego pączka – nie będzie mu się wiodło w przyszłości… 

Kęs tłustej historii

Obecnie pączki można kupić w wielu smakach, kolorowo ozdobione i różnorodnie nadziane. Jakie są Wasze ulubione pączki? Data tłustego czwartku jest ruchoma i zależy od daty Wielkanocy, ale zawsze wypada między 29 stycznia a 4 marca. W tym roku tłusty czwartek świętujemy właśnie dziś! Najpopularniejszymi potrawami tego dnia są oczywiście pączki, choć po tłustych piętach depczą im faworki (zwanych również chrustem). Choć ciężko to sobie wyobrazić, kiedyś pączki wcale nie były słodkie – nadziewano je m.in. słoniną, boczkiem i mięsem, a popijano wódką. Geneza tłustego czwartku sięga czasów pogańskich. Rzymianie świętowali tzw. tłusty dzień – zajadali się wówczas tłustymi potrawami, które obficie popijali winem, a wszystko po to by należycie uczcić odejście zimy i nadejście wiosny. Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce około XVI wieku.

Moje ulubione pączki!

Mini pączki na serku waniliowym to zdrowsza alternatywa dla pączków sklepowych. Do zrobienia w kilkanaście minut!Tłusty czwartek to jedna z bardzo niewielu okazji, które potrafią skłonić mnie do aktywności w kuchni. Nie lubię bowiem tych pieczonych na przemysłową skalę pączków sprzedawanych tego dnia w cukierniach i sklepach wszelkiej maści. Najprostszy przepis na lekkie, małe pączki funkcjonuje w mojej rodzinie od lat i od lat właśnie takimi, domowej roboty pączkami się zajadamy. Jeśli jeszcze nie zdążyliście kupić pączków, a macie pod ręką kilka naprawdę podstawowych składników – polecam Waszej uwadze poniższy przepis.

Przepis na wyjątkowe pączki: homogenizowany serek waniliowy (300 g) przekładamy do miski, dodajemy doń 3 jajka (całe) i łączymy oba składniki kuchenną rózgą. Następnie dodajemy 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem. W szerokim i płaskim garnku rozgrzewamy olej, na który będziemy nakładać niewielkie porcje ciasta – zwykłą łyżką stołową. Malutkie pączki należy smażyć do złotego koloru, a po wyjęciu odsączyć na kuchennym ręczniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.