
Owoce dla dziecka – zobacz, jakie wybrać
Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w diecie dziecka. Przede wszystkim są źródłem cennych witamin i minerałów, dzięki którym maluszek zdrowo rośnie i prawidłowo się rozwija. Poza tym, są nośnikiem cennego błonnika pokarmowego, który dba o układ pokarmowy. Jako, że owoce stanowią podstawę piramidy żywieniowej, powinny być dostarczane dziecku każdego dnia. Jakie owoce dla dziecka będą najlepsze – surowe, a może gotowane? Jakie rodzaje owoców sprawdzą się w przypadku małych dzieci? O tym poniżej.
Kiedy zacząć podawać owoce?
Owoce mogą zagościć w diecie dziecka w momencie, kiedy maluch skończy 5 miesięcy. Do 1 roku życia podajemy dziecku 1 porcję owoców. Po 1 roku życia – mogą to już być 2-3 porcje. Trzeba pamiętać, że podobnie jak wszystkie inne pokarmy, również owoce wprowadzamy do jadłospisu stopniowo i w określonym porządku. I tak od 5 miesiąca możemy bezpiecznie wprowadzić do diety naszego dziecka jabłka, winogrona, banany, maliny oraz jagody. W 6 miesiącu z powodzeniem można dołączyć do powyższych śliwki. Od 7 miesiąca możemy dodać morele, gruszki i żurawinę. Co do takich owoców, jak truskawki, pomarańcze i mandarynki, zdania są podzielone. Jedne źródło mówią, że bezpiecznie jest zacząć podawać je dopiero w granicach 24 miesiąca, inne, że można to zrobić w momencie, kiedy maluch skończy 10 miesięcy. Kiedy byśmy nie chcieli wprowadzić tej grupy owoców należy pamiętać, że trzeba to zrobić powoli i ostrożnie z uwagi na możliwość wystąpienia reakcji alergicznej.
Owoce dla dziecka – surowe, a może gotowane?
W tej kwestii, większość rodziców powie, że lepsze są owoce surowe, gdyż posiadają więcej witamin. Jest jednak jedno „ale”! Jeśli nasze dziecko ma wrażliwy brzuszek i źle reaguje na niektóre pokarmy, wówczas lepiej podawać mu owoce w postaci duszonej. Fajną opcją w takim wypadku będzie mus z jabłuszek – czysty lub z dodatkiem innych owoców.
Owoce dla dziecka – w całości, czy jako mus?
Oczywiście w przypadku niemowląt, owoce serwujemy w postaci musu. Możemy też przygotować z nich sok przecierowy. Dziecko, które karmimy naturalnie, a więc piersią może zjeść skrobane jabłuszko w 7 miesiącu życia, a maluch karmiony butelką – już w 5 miesiącu życia. Jeśli dziecko nie ma wysypek, bólów brzuszka, biegunek, może je jeść 1-2 razy dziennie. Gdy będzie miało 10-11 miesięcy, zaproponuj mu kawałki owoców, np. brzoskwini, moreli, śliwki.
Owoce ze skórką?
Pod skórką jest najwięcej witamin i składników mineralnych. Ale nieobrane owoce mogą jeść wyłącznie dzieci, które skończyły 3-4 lata. Mniejszym dzieciom ze względu na ryzyko zadławienia skórę, podajemy owoce obrane.
Brak podobnych wpisów
Może Ci się spodobać

Szybkowary na sztandary!
2 grudnia 2016
Dobry plan na przeziębienie
6 stycznia 2016