Młoda kapusta to jedno z moich ulubionych warzyw, które dojrzewa na przełomie wiosny i lata

Młoda kapusta na kilka sposobó

Młoda kapusta to jedno z moich ulubionych warzyw, które wyśmienicie smakuje w wielu różnych odsłonach. Okres na zajadanie się nią przypada… właśnie teraz. Mam to szczęście, że mieszkam na przyjemnej wsi, rozsądnie (czyli nie za bardzo) oddalonej od miasta. Jeszcze większe szczęście polega na tym, że za płotem mam sąsiada, który na tej wsi mieszka od pokoleń, ma sporo pola i wciąż jeszcze ma siłę sadzić i doglądać plonów. „Sąsiadka sobie przyjdzie urwać bąków, kapusty, koperki i sąsiadka zrobi mężowi zasmażaną…”. Sąsiadka chętnie korzysta z zaproszeń tego typu. Kapusta jest! Do dzieła zatem.

Młoda kapusta z koperkiem i bąkami

To podstawa i danie z dzieciństwa mojego męża, czyli… specjalność mojej teściowej. Wiadomo, że ciężko dorównać „mamusi”, ale stwierdziłam ze dwa lata temu, że spróbuję i… udało się! Kapustę trzeba posiekać, a następnie przegotować w osolonej wodzie, aż zmięknie. Czas gotowania młodej kapusty może być trochę dłuższy niż w przypadku starej, warto po prostu sprawdzać na bieżąco jej miękkość. Bąki i koperek siekamy dość drobno. Gdy kapusta jest już miękka – odcedzamy ją i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło, razem z koperkiem i bąkami. Potrawę przygotowujemy na wolnym ogniu, cały czas ją mieszając, bo dość łatwo delikatne warzywa przypalić. Doprawiamy ją do smaku: solą, pieprzem, czosnkiem (tej przyprawy nigdy nie oszczędzam!), a następnie zalewamy niewielką ilością śmietany (najlepiej 18%, do zup) i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu. Proste i naprawdę pyszne! Lekkie? Owszem, ale wystarczy dodać do dania pokrojoną kiełbasę, by stało się sycącą propozycją na letni obiad.

Młoda kapusta doskonale sprawdza się zarówno w gotowaniu, jak i smażeniu, ale można ją również ukisić lub podać na surowo

Inne sposoby na kapustę

Kapustę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, oto kilka z nich:

  • gołąbki z młodej kapusty – są równie smaczne, co te zawinięte w starą, ale zdecydowanie mniejsze, co sprawia, że moje dzieci za nimi przepadają – taka wersja mini ponoć smakuje im bardziej… ;);
  • młoda kapusta z kalafiorem i klopsikami – to danie w formie potrawki, które idealnie sprawdza się w roli lekkiego dania obiadowego podczas gorących letnich dni;
  • sałatka Colesław z młodej kapusty – to prostsze niż nam się wydaje, wystarcz zetrzeć na tarce wybrane warzywa (w tym młodą kapustę, oczywiście), połączyć wszystko i zalać sosem typu vinegrette.

Z młodej kapusty możemy zrobić pyszne gołąbki - to zajęcie pracochłonne, ale warte zachodu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.