Mąka pszenna to królowa mąk - znana i lubiana

Mąka mące nierówna, czyli mączny przegląd

Przyzwyczailiśmy się do mąki pszennej, z której nasze babcie i mamy piekły świeży chleb, aromatyczne ciasta i puszyste drożdżówki. Mąka pszenna lądowała w zasmażce do kapusty i była podstawą naszych ulubionych naleśników z musem jabłkowym. Z mąki pszennej babcie robiły makaron do niedzielnego obiadu, a nasze mamy po dziś dzień panierują w niej kotlety schabowe. Czy ta najbardziej tradycyjna z mąk nie ma żadnej konkurencji? Ależ ma! Oto ona.

Mąka powszednia to mąką pszenna, czyli mąką z glutenem, który obecnie jest na przysłowiowym cenzurowanym. Bez względu jednak na nasz stosunek do glutenu – warto spróbować alternatywnych mąk. Być może polubimy ich smak i zaprosimy je do naszych kuchni na stałe? Co mamy do wyboru?

  1. Mąkę gryczaną możemy zrobić sami - wystarczy zmielić kaszę gryczanąMąka gryczana. To mąka zrobiona z kaszy gryczanej: palonej lub niepalonej. Ta pierwsza ma bardzo wyrazisty smak, a kolorem i strukturą przypomina mąkę żytnią. Ta druga przypomina z kolei mąkę pszenną, ma biały kolor i lekki, delikatnie orzechowy smak. Mąki gryczanej z kaszy palonej możemy z powodzeniem użyć do wypieku domowego chleba, placków, czy cięższych ciast, np. z czekoladą. Mąka gryczana z kaszy niepalonej sprawdzi się doskonale w naleśnikach, pierogach i różnego rodzaju kluskach. A najważniejsze, że mąkę gryczaną możemy przygotować samodzielnie – wystarczy zmielić kaszę!
  2. Mąka jaglana. To mąka zrobione z kaszy jaglanej. Ma żółtawy kolor i delikatnie maślany, słodki smak. Możemy jej użyć do zrobienia wyjątkowych klusek kładzionych, jajecznego makaronu, zasmażki oraz różnego rodzaju ciast. Tę mąkę, podobnie jak gryczaną, można zrobić samodzielnie!
  3. Mąka ryżowa ma wiele odmian, bo wiele jest odmian samego ryżu - najpopularniejsza jest mąka biała i pełnoziarnistaMąka ryżowa. To mąka zrobiona z ryżu, a że odmian ryżu jest mnóstwo – to i odmian mąki ryżowej jest bardzo dużo. Najczęściej stosuje się mąkę ryżową białą i pełnoziarnistą – to mąki bardzo sypkie i charakteryzujące się wytrawnym smakiem. Na bazie mąki ryżowej możemy upiec doskonałe herbatniki i babeczki, wyjątkowy spód do tarty lub unikatowy w smaku chleb.
  4. Mąka kasztanowa. To mąka zrobiona z wysuszonych i zmielonych kasztanów jadalnych. Jest lekka i puszysta, a ponadto naturalnie słodka. Doskonale sprawdza się do wypieku ciast i smażenia naleśników, a także jako baza domowej roboty budyniów i słodkich kremów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.