Drób to mięso, które najczęściej gości w menu naszych dzieci, najlepiej żeby było to kurczak ekologiczny

Kurczak ekologiczny poleca się na obiad

Drób to mięso, które zdecydowanie najczęściej gości na naszych stołach. Doskonały bilans wartości odżywczych czyni z niego również podstawowy składnik mięsny w diecie naszych dzieci. Najchętniej zjadamy kurczaka – jest łatwo dostępny i niedrogi. Warto jednak pamiętać, że drób drobiowi nierówny. Gwarancją najwyższej jakości mięsa jest kurczak ekologiczny, który był hodowany w certyfikowanych gospodarstwach, przez odpowiednia liczbę dni, miał dostęp do wolnego wybiegu i wysokiej jakości paszy roślinnej. Mamy kurczaka? Potrzebny nam jeszcze pomysł na jego przyrządzenie. 

Wartościowy kurczak ekologiczny

Kurczak Zagrodowy to zdrowy przedstawiciel drobiu, hodowany w czystych ekologicznie gospodarstwach na PodlasiuStugramowa porcja mięsa drobiowego (gotowanego, pieczonego lub grillowanego i bez skórki!) dostarcza naszemu organizmowi około 120 kcal oraz: 22 g białka (pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego) i 4 g tłuszczu. Gołym okiem widać, że to doskonały bilans! Ponadto drób to źródło witamin z grupy B – pozytywnie wpływających na układ odpornościowy i odpowiedzialnych za optymalizowanie poboru energii z pożywienia. Jakość mięsa drobiowego, jak już wspomniałam we wstępie, zależy od warunków, w jakich był hodowany. Im wyższe standardy gospodarstwa – tym lepszy drób. Sporo zależy od długości życia drobiu – kurczak ekologiczny hodowany jest przez około 80 dni, kurczak zagrodowy przez blisko 60, a kurczak przemysłowy (tzw. brojler) przez maksymalnie 40 dni. Dwu i trzymiesięczne ptaki, które miały dostęp do wolnego wybiegu, są równomiernie umięśnione i w niewielkim stopniu otłuszczone. Bardzo istotnym elementem procesu hodowli jest również karma, która powinna składać się wyłącznie z surowców roślinnych, bez jakichkolwiek dodatków pochodzenia zwierzęcego, a także: dioksyn, antybiotyków i GMO.

Dobry pomysł na kurczaka

Stugramowa porcja drobiu dostarcza naszemu organizmowi około 120 kcal i około 22 gram białkaMięso drobiowe można poddać dowolnej obróbce termicznej. Najzdrowsze jest w wersji gotowanej, pieczonej lub grillowanej, a smażenie drobiu powoduje wzrost jego kaloryczności. Tutaj większość rodziców wzdycha, bo przecież ich dzieci uwielbiają kurczaka właśnie w wersji smażonych kotletów lub nuggetsów. Zminimalizowanie ilości smażonych potraw w menu dziecka to prawdziwe wyzwanie, ale warto je podjąć – to przecież inwestycja w zdrowie maluchów. Czym zastąpić smażonego kotleta w codziennym menu? Pyszną alternatywą będzie grillowany filet z kurczaka lub pieczona nóżka (można je podać na tzw. zachętę z keczupem, który większość dzieci uwielbia). Sprawdza się również drobiowe pulpeciki podane z ulubionym makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.