Drób to mięso, które najczęściej gości w menu naszych dzieci, najlepiej żeby było to kurczak ekologiczny
Zdrowie

Kurczak ekologiczny poleca się na obiad

Drób to mięso, które zdecydowanie najczęściej gości na naszych stołach. Doskonały bilans wartości odżywczych czyni z niego również podstawowy składnik mięsny w diecie naszych dzieci. Najchętniej zjadamy kurczaka – jest łatwo dostępny i niedrogi. Warto jednak pamiętać, że drób drobiowi nierówny. Gwarancją najwyższej jakości mięsa jest kurczak ekologiczny, który był hodowany w certyfikowanych gospodarstwach, przez odpowiednia liczbę dni, miał dostęp do wolnego wybiegu i wysokiej jakości paszy roślinnej. Mamy kurczaka? Potrzebny nam jeszcze pomysł na jego przyrządzenie. 

Wartościowy kurczak ekologiczny

Kurczak Zagrodowy to zdrowy przedstawiciel drobiu, hodowany w czystych ekologicznie gospodarstwach na PodlasiuStugramowa porcja mięsa drobiowego (gotowanego, pieczonego lub grillowanego i bez skórki!) dostarcza naszemu organizmowi około 120 kcal oraz: 22 g białka (pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego) i 4 g tłuszczu. Gołym okiem widać, że to doskonały bilans! Ponadto drób to źródło witamin z grupy B – pozytywnie wpływających na układ odpornościowy i odpowiedzialnych za optymalizowanie poboru energii z pożywienia. Jakość mięsa drobiowego, jak już wspomniałam we wstępie, zależy od warunków, w jakich był hodowany. Im wyższe standardy gospodarstwa – tym lepszy drób. Sporo zależy od długości życia drobiu – kurczak ekologiczny hodowany jest przez około 80 dni, kurczak zagrodowy przez blisko 60, a kurczak przemysłowy (tzw. brojler) przez maksymalnie 40 dni. Dwu i trzymiesięczne ptaki, które miały dostęp do wolnego wybiegu, są równomiernie umięśnione i w niewielkim stopniu otłuszczone. Bardzo istotnym elementem procesu hodowli jest również karma, która powinna składać się wyłącznie z surowców roślinnych, bez jakichkolwiek dodatków pochodzenia zwierzęcego, a także: dioksyn, antybiotyków i GMO.

Dobry pomysł na kurczaka

Stugramowa porcja drobiu dostarcza naszemu organizmowi około 120 kcal i około 22 gram białkaMięso drobiowe można poddać dowolnej obróbce termicznej. Najzdrowsze jest w wersji gotowanej, pieczonej lub grillowanej, a smażenie drobiu powoduje wzrost jego kaloryczności. Tutaj większość rodziców wzdycha, bo przecież ich dzieci uwielbiają kurczaka właśnie w wersji smażonych kotletów lub nuggetsów. Zminimalizowanie ilości smażonych potraw w menu dziecka to prawdziwe wyzwanie, ale warto je podjąć – to przecież inwestycja w zdrowie maluchów. Czym zastąpić smażonego kotleta w codziennym menu? Pyszną alternatywą będzie grillowany filet z kurczaka lub pieczona nóżka (można je podać na tzw. zachętę z keczupem, który większość dzieci uwielbia). Sprawdza się również drobiowe pulpeciki podane z ulubionym makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.