Mam kozi ser! Co z nim począć?

Mówi się, że na zakupy spożywcze nie powinno się wybierać będąc głodnym. Potwierdzam! Nie powinno się! Kupuje się wówczas wszystkimi zmysłami, a w procesie wrzucania kolejnych produktów do koszyka rzadko uczestniczy zdrowy rozsądek. Takie zakupy na głodnego kończą się najczęściej ogromny zdziwieniem, a konkretnie dwoma: pierwszym przy kasie (podczas płacenia) i drugim (podczas próby upchnięcia wszystkiego w lodówce). Wróciwszy z ostatnich zakupów, rozpakowałam zakupy i stwierdziłam, że oto mam kozi ser. Kiedy i dlaczego go wrzuciłam do koszyka? Nie wiem! I nie wiem co z nim począć!

Jeśli nie wiesz, co począć – zapytaj wujka Googla. Zapytałam i okazało się, że nie dość, że ser kozi jest bardzo zdrowy to jeszcze sposobów na jego wykorzystanie w kuchni jest mnóstwo… Oto trzy przepisy, które najbardziej mi się spodobały:

Kozi ser z brokułami i boczkiem

Ser kozi z brokułami, boczkiem i cebulką? Pysznie i sycąco!Brokuły z serem pleśniowym kozim to rewelacyjna kompozycja smaków i kolorów. Jeżeli te dwa podstawowe skłądniki połączymy z odrobiną wędzonego boczku, cebulką, śmietaną i dwoma jajkami (w formie masy jajecznej) – dostaniemy pyszną, sycącą przekąskę, idealną na kolację lub jako dodatek do obiadu. Jak przygotować to proste danie? Wystarczy brokuły ugotować na parze (ale nie rozgotować!), boczek i cebulkę podsmażyć, a jajka połączyć ze śmietaną. Następnie w małych foremkach (ale można również w jednej dużej) układamy: brokuły, na nie wysypujemy boczek i cebulkę, wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do około 170-180 oC. Gdy masa już się zetnie – ukłądamy na wierzchu plastery sera koziego i zamykamy piekarnik (ale już nie grzejemy) i czekamy, aż ser przepysznie się roztopi. Przepis jest stąd: KLIK. Pycha!

Nowe oblicze tradycyjnego omletu, z farszem innym niż zawsze

Omlet z kozim serem

Brzmi jak śniadanie idealne, prawda? I takie też będzie! Przygotowujemy tradycyjny omlet, według jakiegoś sprawdzonego rodzinnego przepisu. Tym co zaskoczy domowników będzie farsz: pokruszony kozi ser, pokrojone w plasterki pomidory i świeży rozmaryn. Jesteśmy gotowi przygotowywać takie omlety codziennie?

Sałatka z koziego sera, sałaty i pestek słonecznika

To świetny przepis dla tych, którzy chcą przyrządzić coś ekspresowo, bez gotowania, podsmażania i zapiekania. Bazą będzie sałata, którą kroimy ostrym nożem lub rwiemy (w zależności od rodzaju wybranej sałaty), do sałaty dodajemy pokrojony w kostkę kozi ser, kilkanaście czarnych oliwek, a na wierzch sypiemy nasiona słonecznika (można je wcześniej uprażyć na patalni, ale nie trzeba!) i posiekany świeży szczypiorek. Sałątkę można doprawić prostym sosem przygotowanym z oliwy i octu balsamicznego, z dodatkiem soli i pieprzu. Lekko i zdrowo. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.