Kalafior to warzywo o wyrazistym smaku, które można podać na wiele różnych sposobów

Kalafior na kilka sposobów

Moje dzieci wolą brokuły, a my z mężem przepadamy wręcz za kalafiorem. To warzywo o zdecydowanie bardziej wyrazistym smaku, bardziej zwartej konsystencji… generalnie bardziej. Oczywiście podstawowym sposobem na kalafior w naszym domu jest jego ugotowanie (zdrowo), a następnie przesmażenie go w maśle i bułce tartej (mnie zdrowe). To smak, który zarówno ja, jak i mąż pamiętamy z dzieciństwa. Pyyyyycha! Co takiego jest w kalafiorze i jakie jeszcze mam sposoby na kalafior? 

Kalafior i jego bogate wnętrze

Kalafior to nie tylko źródło witamin i minerałów, ale również sulforafanu, czyli substancji, która może zapobiegać nowotworom oraz schorzeniom wątroby i jelit. Ponadto kalafior zawiera bardzo dużo antyoksydantów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia się. To chyba wystarczająca ilość powodów, dla których warto po kalafior sięgać regularnie, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy możemy kupić świeżutkie warzywo, bezpośrednio od rolnika.

Kalafior najlepiej smakuje ugotowany al dente, czyli na półtwardo

Jak gotować kalafior, żeby go nie rozgotować (kalafiorowa paćka zdecydowanie jest mniej smaczna i nieestetyczna). Warzywo wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Długość gotowania zależy od twardości warzywa, ale również wielkości kawałków, na które go pokroiliśmy. By uniknąć przykrej (papka!) niespodzianki, najlepiej podczas gotowania sprawdzać konsystencje kalafiora za pomocą widelca lub noża. Najlepiej smakuje w wersji al dente, czyli na półtwardo. Lubimy kalafior, ale nie lubimy zapachów, które roznoszą się po domu podczas jego gotowania? Do wody możemy dodać trochę mleka, które zneutralizuje zapachy, sprawi, że kalafior będzie miał piękny, mleczny kolor oraz nie będzie zbyt słodki. Nieprzyjemny zapach gotującego się kalafiora zneutralizujemy również dodając doń odrobinę gałki muszkatołowej lub soku z cytryny – należy jednak uważać z ilością jednego i drugiego, bo nie pozostają one bez wpływu na smak warzywa.

Kalafiory w roli dodatku, czy w roli głównej?

Najczęściej obsadzamy kalafiory w roli pysznego dodatku do zupy lub drugiego dania. Można jednak pozwolić kalafiorowi na granie pierwszych skrzypiec i zamiast tradycyjnie go gotować – upieczmy go w piekarniku lub przygotujmy na grillu. W jednym i drugim wypadku należy użyć specjalnej folii spożywczej, w którą szczelnie zawiniemy warzywo po uprzednim, dowolny, jego doprawieniu. Będzie pysznie! Kalafiory mogą również stanowić podstawę wegetariańskich pizzerinek (w tym przypadku kroimy warzywo w plastry), możemy z niego również przygotować pyszne kotlety (oczywiście w wersji wege!).

Kalafiorek dla państwa? Młody polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.