jesiotr pieczony

Jesiotr – przepis na pyszne danie

Chcesz być zdrowa i piękna? Jedz ryby. Są one wdzięcznym źródłem kwasów omega 3 i omega 6. Pamiętaj tylko, że ryby to nie tylko popularny dorsz, łosoś, pstrąg czy morszczuk. To również nieco zapomniany jesiotr, nazywany rybą królewską. Rzymscy patrycjusze zdobili dania z jesiotra kwiatami. W Chinach jesiotry serwowane były wyłącznie na dworze cesarskim. W Europie były własnością książąt, opatów i przeorów. Smakosze cenili go bardziej niż łososia. Nic dziwnego, gdyż mięso jesiotra jest niezwykle delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Co ważne, jesiotr praktycznie nie posiada ości, dzięki czemu łatwo się go je. Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na jesiotra. Rybę można zarówno smażyć i zapiekać, jak również grillować, wędzić i marynować. Równie dobrze sprawdza się w zupach!

Pokaż kotku, co masz w środku

Zanim zdradzę mój ulubiony przepis na jesiotra, słów kilka o wartościach odżywczych tejże ryby. Jesiotr zawiera bardzo cenne składniki jak fosfor i potas, które wpływają korzystnie na stan naszych kości i zębów, a także działanie układu nerwowego oraz pracę nerek. Znajdziemy w nim również dobrą dla prawidłowego widzenia witaminę A oraz jakże ważny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Jesiotr zawiera też łatwo przyswajalne aminokwasy, które budują wszystkie białka w naszym organizmie. Porcja ryby to porządny zastrzyk lizyny, która ułatwia wchłanianie wapnia, pomaga przy problemach z koncentracją i nauką oraz jest bardzo ważnym składnikiem kości i skóry.

jesiotr pieczony

Jesiotr przepis

A teraz przejdźmy do konkretów, czyli tego, co tygryski lubią najbardziej. Przepisów na jesiotra jest wiele. Jako, że ja uwielbiam proste rozwiązania, takim też dziś się podzielę. Będzie to jesiotr pieczony z dodatkiem pietruszki i tymianku. Danie jest bardzo lekkie i niskokaloryczne. Poleca się je paniom na diecie odchudzającej. Taką rybę możesz podać na obiad lub kolację. To zaczynamy!

Potrzebne składniki:

jesiotr

– pęczek tymianku

– pęczek natki pietruszki

– 6 ząbków czosnku

– cytryna

– oliwa z oliwek

– 50g masła

– sól i pieprzem

Sposób wykonania:

Rybę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Cytrynę sparzamy i kroimy w plastry. Czosnek rozgniatamy. Teraz najważniejsze – do środka ryby wkładamy masło, cytrynę, czosnek, pół pęczka natki i pół pęczka tymianku. Tak przygotowanego jesiotra wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na godzinę przez pieczeniem wyjmujemy rybę z lodówki, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy pozostałą częścią tymianku i natki. Po upływie godziny wstawiamy rybę do piekarnika nagrzanego do 70 stopni Celsjusza i pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 170 stopni i dopiekamy rybę przez około 10 minut. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.