Kurczak pieczony smakuje niemal każdemu, ale nie każdy wie jak przyrządzić kurczaka, by ten nie był suchy

Jak przyrządzić kurczaka?

Kurczak jest częstym gościem na naszych stołach. Wspólnie uznaliśmy, że to mięso zdecydowanie najzdrowsze, ale również najlżejsze (dla naszych żołądków) i najłatwiejsze do przyrządzenia na wiele sposobów. Dzieci uwielbiają kurczaka w panierce (chyba każda matka ma taki moment, że na samą myśl o konieczności klepania kotletów przechodzą ją dreszcze?), dorośli kawałki kurczaka w różnego rodzaju sosach (raczej lżejszych, niż cięższych). Jak przyrządzić kurczaka, by smakował całej rodzinie? Mam na to kilka sposobów!

Obróbka kurczaka? To proste!

Drób można poddawać każdemu rodzajowi obróbki termicznej - w każdym smakuje doskonaleMięso drobiowe można poddawać każdemu rodzajowi obróbki termicznej i w każdym wydaniu będzie doskonale smakowało. Gotowanie, pieczenie, grillowanie, duszenie, smażenia… Dla każdego coś pysznego. Ponadto drób doskonale łączy się z rozmaitymi przyprawami i wyśmienicie smakuje zarówno na słodko, jak i ostro, w ziołach i soute. Aby dobrze przyrządzić kurczaka wystarczy dobrać odpowiednią temperaturę i czas gotowania, pieczenia, grillowania… itd. Dodatki? Harmonijnie skomponuje się z tradycyjnymi ziemniakami, makaronem, kaszą, ryżem, chlebem i absolutnie każdym rodzajem warzyw.

Jak przyrządzić kurczaka? Kilka propozycji!

Poniżej kilka smacznych propozycji na przyrządzenie kurczaka bez konieczności klepania go i panierowania (brrr!).

  • Filet z kurczaka doskonale smakuje pokrojony w kostkę i smażony z dowolnymi dodatkami, np z gruszkami i rodzynkamifilet z kurczaka z gruszkami i rodzynkami – to propozycja dla całej rodziny, zwłaszcza takiej, której członkowie są prawdziwymi łasuchami i lubią słodki smak; filet z kurczaka kroimy w kostkę lub paski, podsmażamy, możemy delikatnie przyprawić mięso odrobiną soli, słodką papryką i carry; gdy mięso będzie już podsmażone – dodajemy doń pokrojoną w kostkę gruszkę i rodzynki, zalewamy całość niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut; danie będzie lekkie i smaczne, najlepiej podać je z białym ryżem;
  • kurczak z pieczarkami – jeśli dzieci lubią pieczarki, to… doskonale! Kurczak z pieczarkami to bardzo proste i równocześnie doskonałe w smaku danie; fileta z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy go na patelni, w niewielkiej ilości tłuszczu, sposób doprawienia zależy wyłącznie od gustu naszego i naszych domowników (możemy pozostać przy odrobinie soli i pieprzu, ale również dodać zioła, czy czosnek); w międzyczasie obieramy i kroimy pieczarki (w płatki lub ćwiartki, jak kto woli), które następnie dodajemy na patelnię i całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż pieczarki będą odpowiednio miękkie (i pachnące!);
  • pieczone pałki z kurczaka – większość z nas lubi pieczony drób, ale niewielu z nas wie jak przyrządzić kurczaka w piekarniku, by mięso nie było suche. Doskonałym rozwiązaniem są worki do pieczenia – wystarczy wrzucić do nich pałki z kurczaka, dodać ulubione przyprawy i opcjonalnie odrobinę tłuszczu, a następnie szczelnie zamknąć worek i włożyć go do rozgrzanego piekarnika na około 50-60 minut. Mięso będzie miękkie i delikatne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.