Jajka faszerowane to doskonała propozycja nie tylko od święta, ale również na dowolną imprezę

Jajka faszerowane, czyli prosty sposób na przekąskę

Jajko. Symbol życia i nadziei, który w tradycji chrześcijańskiej kojarzy się z Wielkanocą. Ale jajko to przede wszystkim smaczny i odżywczy pomysł na śniadanie i kolację. Doskonale sprawdza się również w roli dania obiadowego (ręka w górę, kto nie lubi jajek sadzonych z młodymi ziemniakami i kefirem?!) oraz wszelkich imprezowych lub świątecznych przekąsek. Jajka faszerowane są proste do zrobienia, nie wymagają żadnych wyjątkowych zdolności kulinarnych i można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Macie jakiś ulubiony pomysł na faszerowane jajka? Ja mam ich kilka. Bierzcie, inspirujcie się i… smacznego!

Aby zrobić jajka nadziewane – musimy mieć… jajka, oczywiście. Jajka trzeba dokładnie umyć, a następnie ugotować w wersji „na twardo”. Następnie obieramy je ze skorupek (tak, ja te nie lubię tych opornych egzemplarzy, które nie chcą poddać się procesowi pozbawiania ich skorupki bez oporów) i stosujemy dowolny sposób na ich faszerowanie. Nie macie pomysłu lub nie chcecie eksperymentować? Wpiszcie w wyszukiwarkę: jajka faszerowane przepis, a zaatakuje Was ogromna ilość jajecznych inspiracji. Poniżej kilka moich ulubionych.

Jajka faszerowane pieczarkami

Farsz pieczarkowy to jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych farszy do jajekJajka faszerowane pieczarkami to klasyk, który smakuje prawie wszystkim. Do wykonanie farszu pieczarkowego będziemy potrzebować: pieczarek, cebuli, żółtek jaj, majonezu i szczypiorku (opcjonalnie i do dekoracji). Pieczarki i cebulę należy drobniutko posiekać,  następnie przesmażyć na niewielkiej ilości oleju bądź oliwy. Z jajek przekrojonych na pół (wzdłuż) musimy wyjąć żółtko, które następnie rozdrabniamy i łączymy z pieczarkami i cebulą. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem – do smaku i wedle uznania. Po nałożeniu farszu do białek możemy go udekorować szczypiorkiem.

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem są zdecydowanie mniej popularne, ale… doskonałe w smaku. Dlatego właśnie coraz chętniej sięgamy po ryby (nie tylko łososia!), które łączymy z ulubionymi serkami (typu kremowego lub twarożkowego, do kanapek). Co będzie nam potrzebne, by nafaszerować jajka łososiem? Łosoś wędzony, kremowy serek (np. chrzanowy, czosnkowy lub ziołowy), kilka łyżek majonezu i trochę chrzanu oraz szczypiorek (podobnie jak w przypadku farszu pieczarkowego – opcjonalnie i do dekoracji). Żółtka rozdrabniamy i łączymy z serkiem na gładką masę, do której dodajemy majonez, chrzan oraz przyprawy (do smaku). Masą wypełniamy wydrążone białka, a na górze farszu układamy skrawki wędzonego łososia. Pycha!

Jajka faszerowane tuńczykiem

Tuńczyk to rybny pomysł na faszerowane jajka, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom rybTo ekonomiczniejsza wersja jajek z farszem rybnym. Do ich przygotowania możemy sięgnąć po tuńczyka w puszce. Ponadto potrzebne nam będą: majonez, czerwona cebula, konserwowy ogórek, marynowana papryka. Przygotowanie jest szybkie i proste: żółtka rozgniatamy widelcem i łączymy je z tuńczykiem (koniecznie odsączonym wcześniej z zalewy!), dodajemy drobno posiekaną cebulę i całość przyprawiamy do smaku. Marynowaną paprykę kroimy w paseczki i ozdabiamy nimi wierzch jajek.

Wyborne jest również połączenie tuńczyka i pieczarek. Tuńczyka odsączamy z zalewy i łączymy z odrobiną gęstej śmietany, pieczarki i cebulę siekamy drobno i przesmażamy, łączymy składniki i przyprawiamy całość pieprzem, solą, czosnkiem i chrzanem.

Jajka faszerowane awokado

Rosnącą popularnością, zwłaszcza wśród osób dbających o linię, cieszą się jajka faszerowane awokado. Ten pyszny owoc jest pełen wartości odżywczych, witamin i minerałów. Jak przygotować farsz do jajek z awokado w roli głównej? Żółtka rozgniatamy widelcem i łączymy je z majonezem. Awokado kroimy, a następnie rozdrabniamy widelcem – dobrze jest skropić owoc odrobiną soku z cytryny, bo w innym przypadku nieestetycznie ściemnieje. Następie łączymy składniki, doprawiamy je do smaku i wypełniamy nimi białka. Górę możemy udekorować cząsteczkami awokado.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i żurawiną

To już wyższa szkoła jazdy i smaku. Oryginale połączenie mniej popularnych w naszej kuchni składników może jednak dać zaskakująco smaczny efekt. Dlatego, jeśli nie boicie się eksperymentować – koniecznie wypróbujcie ten właśnie przepis. Podobnie jak wszystkie poprzednie – nie jest skomplikowany. Ugotowane i schłodzone jajka przekrajamy na pół i wydrążamy żółtka, które następnie łączymy z majonezem. Do tej podstawowej masy dodajemy następnie: jedno całe jajko i starty żółty ser – całość mielimy blenderem na gładką i jednolitą masę. Do gotowej masy jajecznej dorzucamy pokrojone pomidory (najlepiej w cieniutkie paski), żurawinę i koperek (można z niego zrezygnować) – wszystko mieszamy za pomocą widelca lub łyżki (nie blendujemy!). Po doprawieniu farszu do smaku – nadziewamy białka farszem. Do tych jajek faszerowanych będzie pasował sos przygotowany na bazie naturalnego jogurtu z dodatkiem majonezu, keczupu, koncentratu pomidorowego oraz wyrazistych przypraw (granulowanego czosnku i pieprzu). Jeśli zdecydujemy się na sos – pamiętajmy, by polać jajka faszerowane tuż przed podaniem.

Jajka faszerowane łososiem to elegancki pomysł na przystawkę lub drobną przekąskę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.