kawa flat white przepis
Czas wolny

Flat white – kawę podano

Każda mama zasługuje na chwilę przyjemności. A czy może być coś przyjemniejszego od filiżanki ulubionej kawy? Jeśli będzie nam dane, wypijemy ją w ciszy i spokoju. Jeśli nie, uraczymy nią swe podniebienia między gotowaniem obiadku dla naszego maleństwa, a sprzątaniem zabawek porozrzucanych po całym domu. Moją ulubienicą w ostatnim czasie stała się kawa flat white. To nic innego, jak podwójne espresso zalane gorącym, lekko spienionym mlekiem. Trzeba w tym miejscu podkreślić, że flat white to nie to samo, co latte. Od latte odróżnia ją podwójna ilość kawy. Dla mnie jest to ideał, bo mam kawę niby mleczną a jednocześnie dającą przysłowiowego „kopa”.

Kawa flat white — skąd się wzięła?

Kawa flat white po raz pierwszy została przygotowana w latach 70. ubiegłego wieku w Australii i Oceanii i od razu zyskała spore grono wielbicieli. Enigmatyczna nazwa kawy pochodzi od jej wyglądu — powierzchni puszystego mleka. Co ważne, mleko w tej kawie jest puszyste, ale nie jest spienione. To zupełnie odwrotnie niż w równie popularnej latte.

Podwójne espresso raz!

Kawa flat white to świetna propozycja dla fanów mleczno-kawowych napojów o silnych właściwościach pobudzających. Bazą kawy jest podwójne espresso, które zalewa się gorącym, pełnotłustym mlekiem. Samodzielnie przygotowanie tego rodzaju kawy może i nie jest czynnością najprostszą na świecie, ale na pewno nie jest zdaniem niemożliwym. Aby przygotować flat white trzeba posiadać dobry ekspres do kawy. Ewentualnie może być kawiarka, w której można przygotować dwa espresso. Poza tym, niezbędnym składnikiem jest tu pełnotłuste mleko. Bez takiego nawet nie mamy co zabierać się za robienie flat white. Najtrudniejszym momentem w przygotowaniu kawy jest odpowiednie podgrzanie mleka, którego pod żadnym pozorem nie możemy doprowadzić do wrzenia, bo wtedy po kawie… Ale tę umiejętność można z czasem wyćwiczyć.

kawa flat white

Kawa flat white – potrzebne składniki

– mleko minimum 3,2 % tłuszczu

– filiżanki o pojemności około 200 ml

Kawa flat white – sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania podwójnego espresso, które przelewamy do filiżanki. Mleko podgrzewamy do temperatury 60-70 stopni Celsjusza. Ani mniej, ani więcej. Trzeba przy tym bardzo uważać, aby nie doprowadzić mleka do wrzenia. Jeśli tak się stanie, trzeba sięgnąć po nową porcję mleka, bo inaczej kawa się nie uda. Na samym końcu należy przelać mleko do filiżanki z espresso i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.