Tran ma wiele niezastąpionych właściwości, bierze m.in. udział w gospodarce fosforowo-wapniowej

Jak działa tran? Komu i kiedy go podawać?

Tran i jego właściwości odkryto i doceniono w latach 60-tych XX wieku – to wówczas stwierdzono, że nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A i D wpływają pozytywnie m.in. na odporność organizmu oraz pracę mózgu. Tran to koncentrat oleju, który jest otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego – to dla tego produktu nazwa tranu jest zastrzeżona. Oleisty płyn zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 oraz wspomniane już witaminy z grup A i D. Ta unikatowa kompozycja czyni z tranu pożądany suplement diety.

Tran norweski to najlepsza forma tranu dla dzieci, już od 3 roku życiaKomu tran, komu?

Tran jest zalecany wszystkim tym, których dieta uboga jest w tłuste ryby. Ponadto powinny go przyjmować osoby osłabione i chore oraz będące w okresie rekonwalescencji.  Po tran powinni również sięgnąć ludzie prowadzący stresujący tryb życia, a także osoby pozostające w szponach nałogu nikotynowego, czy nadużywające alkoholu. Zalecany jest również osobom starszym oraz dzieciom i młodzieży, zwłaszcza w okresach intensywnego wzrostu ciała i w okresie dojrzewania. Dla dzieci powyżej 3 roku życia idealny będzie tran norweski, dedykowany właśnie intensywnie rosnącym organizmom (dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym rosną nawet około 6 cm i przybierają ok 2-3 kg rocznie). Ponadto, po okresie totalnej beztroski pierwszych trzech lat życia – w przedszkolu i szkole dzieci zaczynają się mniej lub bardziej intensywnie uczyć, a ten proces wymaga wytężonej pracy mózgu i często obarczony jest stresem.

Właściwości tranu

Tran to unikalna kompozycja nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D - wspiera pracę mózgu i odpornośćTran należy zawszy przyjmować zgodnie z zaleceniami dotyczącymi dawkowania zawartymi na opakowaniu. Przedawkowanie tranu (tak jak każdego innego suplementu) może bowiem skończyć się hiperwitaminozą objawiającą się m.in. wzrostem masy ciała i ogólnym złym samopoczuciem. Jeżeli więc zażywamy inne suplementy diety – warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą ich skład, by mieć pewność, że nie „przedobrzymy”. Warto również pamiętać, że wszelkich suplementów witaminowych oraz tranu nie należy przyjmować podczas antybiotykoterapii – odżywiają one wówczas również bakterie. Suplementacje włączamy po zwalczeniu choroby bakteryjnej. Na co wpływa tran? Można powiedzieć, że… na wszystko. Oto najważniejsze właściwości tranu:

  • wzmacnia układ odpornościowy (omega-3 i omega-6 dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, witamina A wzmacnia błony śluzowe);
  • wspiera pracę mózgu (poprawia ukrwienie mózgu i usprawnia przepływ bodźców nerwowych, poprawia pamięć i koncentrację);
  • wspiera pracę układu krwionośnego (pomaga regulować poziom cholesterolu, obniża krzepliwość krwi, reguluje nadciśnienie);
  • poprawia kondycję skóry;
  • pomaga zapobiegać chorobom oczu;
  • uczestniczy w gospodarce fosforowo-wapniowej, ułatwiając absorpcję m.in. wapnia będącego budulcem kości.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.