
Dynie, dynie, dynie! Co z nimi robić?
16 października 2016



Dyń zatrzęsienie wokół. Dynie rozrastają się w przydomowych ogródkach, pod ich ciężarem uginają się sklepowe półki, a ich dyniowata obecność w wielu kuchniach zmusza nawet najbardziej oporne gospodynie domowe do znalezienia na dynie jakiegoś sposobu. Spokojnie, jeszcze tylko dwa tygodnie i będzie można dyniom nadać funkcję dekoracji halloweenowych. Tylko co wówczas poczniemy z ich miąższem? Oto trzy sprawdzone przepisy na smakołyki z dynią w roli głównej.
Dynia to roślina jednoroczna, a w jej rodzinie znajduje się ponad 20 gatunków. Dynie to rośliny płożące, których owoce są… jagodami (tak, jagodami!), mogącymi osiągać masę do około 200 kg (a w przypadku hodowlanej dyni olbrzymiej – nawet 800 kg!).
Co można zrobić z dyni?
zupa z dynia – to najprostszy i najszybszy sposób na dynię. Wystarczy pokroić złocisty miąższ w kostkę i wrzucić do warzywnego bulionu pod koniec gotowania (dynia szybko zmięknie i się rozgotuje). Rozgotowała się? Ni nie szkodzi! Chwytamy w garść blender i w kilka minut wyczarowujemy dyniową zupę-krem. Pycha!
- placki z dyni – starty miąższ dyni łączymy z jajkiem i mąką, smażymy na głębokim tłuszczu, a podajemy obsypane cukrem pudrem i cynamonem lub polane słodką śmietanką. Takie placki smakują nawet przysłowiowym Tadkom-niejadkom!
- dynia pieczona – koniecznie ze skórką! Pieczenie dyni to najzdrowszy sposób jej przygotowania, zachowuje wówczas najwięcej składników mineralnych i witamin. Dynię można zapiekać podlawszy ją oliwą z oliwek (inaczej wyschnie) i doprawiwszy do smaku solą i pieprzem. Pieczona dynia może być smacznym dodatkiem do dań obiadowych, składnikiem ciepłej kolacji lub składnikiem sałatki, a nawet pierogowego farszu. Wszystko zależy od nas!
ciasto dyniowe – tak, dynia sprawdzi się również w cukiernictwie! Z ugotowanej pulpy warzywnej możemy przygotować zarówno babeczki i kruche ciastka, ciasto przypominające w smaku babkę piaskową oraz tartę, a nawet tort! Z dyniowymi biszkoptami świetnie skomponuje się słodki serek mascarpone oraz wszystkie rodzaje orzechów.
- marmolada dyniowa – to idealna propozycja dla posiadaczy dużej ilości dyni, których nie są w stanie zjeść na bieżąco. Wystarczy porządkie obgotować dynię, odpowiednio ją doprawić i połączyć np. z galaretką pomarańczową. Będzie rewelacyjnie smakować z tostami i świeżym pieczywem. Zwłaszcza zimą. Mniam!
Powiązane wpisy

Nowszy
Ból głowy mamy, mamy!
Może Ci się spodobać

Witamina D, najbardziej słoneczna wśród witamin
8 marca 2018
Zapalenie pochwy? Jest na nie sposób
15 listopada 2017