Dynie niejedno mają imię! Roślin z rodziny dyniowatych jest ponad 20 gatunków, a ich owoce osiągają wagę nawet 200 kg

Dynie, dynie, dynie! Co z nimi robić?

Dyń zatrzęsienie wokół. Dynie rozrastają się w przydomowych ogródkach, pod ich ciężarem uginają się sklepowe półki, a ich dyniowata obecność w wielu kuchniach zmusza nawet najbardziej oporne gospodynie domowe do znalezienia na dynie jakiegoś sposobu. Spokojnie, jeszcze tylko dwa tygodnie i będzie można dyniom nadać funkcję dekoracji halloweenowych. Tylko co wówczas poczniemy z ich miąższem? Oto trzy sprawdzone przepisy na smakołyki z dynią w roli głównej. 

Dynia to roślina jednoroczna, a w jej rodzinie znajduje się ponad 20 gatunków. Dynie to rośliny płożące, których owoce są… jagodami (tak, jagodami!), mogącymi osiągać masę do około 200 kg (a w przypadku hodowlanej dyni olbrzymiej – nawet 800 kg!).

Co można zrobić z dyni?

  • Zupa dyniowa z migdałami? Wygląda pięknie, a smakuje... jeszcze lepiej! Warto spróbować! zupa z dynia – to najprostszy i najszybszy sposób na dynię. Wystarczy pokroić złocisty miąższ w kostkę i wrzucić do warzywnego bulionu pod koniec gotowania (dynia szybko zmięknie i się rozgotuje). Rozgotowała się? Ni nie szkodzi! Chwytamy w garść blender i w kilka minut wyczarowujemy dyniową zupę-krem. Pycha!
  • placki z dyni – starty miąższ dyni łączymy z jajkiem i mąką, smażymy na głębokim tłuszczu, a podajemy obsypane cukrem pudrem i cynamonem lub polane słodką śmietanką. Takie placki smakują nawet przysłowiowym Tadkom-niejadkom!
  • dynia pieczona – koniecznie ze skórką! Pieczenie dyni to najzdrowszy sposób jej przygotowania, zachowuje wówczas najwięcej składników mineralnych i witamin. Dynię można zapiekać podlawszy ją oliwą z oliwek (inaczej wyschnie) i doprawiwszy do smaku solą i pieprzem. Pieczona dynia może być smacznym dodatkiem do dań obiadowych, składnikiem ciepłej kolacji lub składnikiem sałatki, a nawet pierogowego farszu. Wszystko zależy od nas!
  • Ciasto dyniowe jest zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne niż każde inne, a do tego bardzo łatwo je zrobić!ciasto dyniowe – tak, dynia sprawdzi się również w cukiernictwie! Z ugotowanej pulpy warzywnej możemy przygotować zarówno babeczki i kruche ciastka, ciasto przypominające w smaku babkę piaskową oraz tartę, a nawet tort! Z dyniowymi biszkoptami świetnie skomponuje się słodki serek mascarpone oraz wszystkie rodzaje orzechów.
  • marmolada dyniowa – to idealna propozycja dla posiadaczy dużej ilości dyni, których nie są w stanie zjeść na bieżąco. Wystarczy porządkie obgotować dynię, odpowiednio ją doprawić i połączyć np. z galaretką pomarańczową. Będzie rewelacyjnie smakować z tostami i świeżym pieczywem. Zwłaszcza zimą. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.