Duży garnek to garnek idealny, by ugotować danie dla całej rodziny za jednym zamachem

Duża rodzina? Potrzebny nam… duży garnek!

Duży garnek jest w stanie rozwiązać wiele obiadowych i kolacyjnych dylematów. Zwłaszcza, gdy nasza rodzina jest liczna, a my niekoniecznie lubujemy się w „staniu przy garach”. W takim wypadku stawiamy na sycące dania jednogarnkowe, do których przygotowania niezbędne będzie naczynie o odpowiednich gabarytach. Jak wybrać taki garnek i… co w nim ugotować?

Wybieramy duży garnek

Duży garnek to doskonały wybór dla dużej rodziny, która lubi jednogarnkowe daniaDuży garnek powinien być naczyniem wykonanym z najwyższej jakości materiałów – najlepiej w garnkowej kategorii wypada nierdzewna stal szlachetna, która jest gwarancją, że do jedzenia nie przenikną jakieś niepożądane i/lub szkodliwe substancje (ścianki naczynia nie wejdą w reakcję z jedzeniem, nawet podczas kilkugodzinnego przygotowywani w nim bigosu). Ponadto garnek powinien być tak zaprojektowany, by łatwo było: wybierać z niego potrawy (ważne jest łączenie korpusu naczynia z jego dnem – najlepiej by było nieco zaokrąglone); utrzymać go w czystości, a także bezproblemowo podnosić i przenosić (tu niezwykle ważne są uchwyty, czyli tzw. „uszy” naczynia – powinny nie przewodzić ciepła i być solidnie przymocowane do korpusu). Duży garnek powinien mieć… dużą pokrywkę, najlepiej taką ze szkła, która umożliwi zaglądanie do wnętrza naczynia bez konieczności podnoszenia pokrywki.

Kilka pomysłów na jednogarnkowe potrawy

Skoro mamy już duży garnek – czas na duże gotowanie! Ma być smacznie, odżywczo i syto. No i tak, żeby smakowało starszym i młodszym. Jeżeli gotujemy w jednym garnku potrawę, którą konsumować będą i dorośli i dzieci – postarajmy się ograniczyć do niezbędnego minimum sól i ostre przyprawy (dorośli doprawią sobie danie na własnym talerzu).

Co można ugotować w jednym garnku?

  • fasolka po bretońsku – to jedno z ulubionych dań rodzinnych, które równocześnie jest jednym z najłatwiejszych i najmniej pracochłonnych w przygotowaniu; fasolę Jaś (lub inną, mniejszą, wedle uznania) namaczamy przez kilka godzin, następnie płuczemy, zalewamy lekko osoloną woda i gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż fasolki będą miękkie; w międzyczasie na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę (wielkość kostki dostosujmy do wielkości wybranej fasoli), gdy fasola w garnku jest już miękka – dodajemy doń kiełbasę i pomidory (mogą być świeże, z puszki lub w formie przecieru pomidorowego), wszystko doprawiamy wedle uznania i gotujemy na wolnym ogniu do czasu połączenia się wszystkich składników;
  • Zupa gulaszowa to sycące danie dla całej rodziny, które można dowolnie modyfikowaćzupa gulaszowa – to tak naprawdę gulasz, ale właśnie w formie zupy; dowolne mięso (wieprzowe, drobiowe lub wołowe) kroimy w kostkę i po obsmażeniu przekładamy do garnka, do tego samego garnka wkładamy pokrojone w paski kolorowe papryki i cebulkę, całość zalewamy sporą ilością wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki zupy będą odpowiednio miękkie; zupę gulaszową można podawać z chlebem lub podczas gotowania dodać doń pokrojone w kostkę ziemniaki lub np. ciecierzycę. Zupa gulaszowa to danie, które można dowolnie modyfikować, np. dodając doń pieczarki lub inne niż papryka warzywa.

Wszystkiego smacznego i… dużego garnka Wam życzę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.