Co i jak gotować, by dziecko chętnie jadło?

Dania dla malucha

Każdego rodzica, który zmierzył się z rozszerzaniem diety swojego dziecka, czeka kolejny krok – rozwinięcie i potrzymanie zainteresowania malucha nowymi smakami. To czego nam zatem potrzeba, to… smaczne przepisy na dania dla dzieci. Posiłki muszą być w miarę łatwe i szybkie do przygotowania, pełnowartościowe (oczywiście!) i podane w ciekawy dla dziecka sposób. Używajmy kolorowych naczyń dla maluchów, układajmy na nich jedzenie w zabawny sposób – dzieci to lubią!

Moje trzy ulubione dania to tzw. „pewniaki”. Dlaczego pewniaki? Ano dlatego, że jestem pewna, iż zostaną zjedzone do ostatniego kęsa!

Kaszka z jogurtem

To ekspresowy pomysł na sycące śniadanie: jogurt naturalny łączymy z dowolną kaszką ryżową (np. malinową lub bananową), po dokładnym zmieszaniu produktów – dodajemy ulubiony mus owocowy dziecka i… gotowe!

Naleśniki z nadzieniem owocowym

Naleśniki to ulubione danie większości dzieci i można je przyrządzić na wiele sposobówNie wiem co takiego jest w naleśnikach, ale lubią je praktycznie wszystkie dzieci, nawet książkowe niejadki. Do przygotowanie lekkich naleśniczków potrzebujemy: mąkę pszenną (100g), jajko, mleko (do naleśników dla dzieci poniżej 3. roku życia należy użyć odpowiedniego dla nich mleka, np. typu Junior). Ciasto miksujemy i wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię (nie musimy używać tłuszczu do ich smażenia!). W roli nadzienia sprawdzą się rewelacyjnie gotowe deserki w słoiczkach, ale możemy również upiec dojrzałe jabłko, przetrzeć je na tarce i połączyć z odrobiną kleiku ryżowego.

Pulpety mięsne

Mięsne pulpety można przygotować na wiele sposobów: ugotować lub usmażyćTo właśnie z jedzeniem mięsa większość dzieci ma największy problem. Mięso jest jednak ważnym elementem w diecie malca, bo dostarcza mu pełnowartościowego białka – nie możemy się zatem poddawać. Można oczywiście bawić się w przemytnika i… przemycać mięso w różnych daniach, choćby w zmiksowanej formie ukryte w zupie… Być może jednak wystarczy owemu mięsu nadać formę kuleczek, by nasz maluch przekonał się do jedzenia. Do przygotowania pulpecików potrzebujemy: 10 dag dowolnego mięsa, bułka, jajko, warzywa (po kawałku: pietruszki, pora, marchewki i selera) i łyżeczkę kleiku ryżowego (dzięki niemu masa będzie się lepiej sklejać). Zmielone mięso łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy, po czym formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy je do wrzącego wywaru (można wykorzystać resztę zupy z poprzedniego dnia!). Małe mięsne kulki będą gotowe w około 10 minut.

W internecie jest dużo więcej inspirujących pomysłów na dziecięcej dania. Szukamy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.