Potrawy z grilla to najzdrowszy sposób podania większości mięs, ale również owoców, czy warzyw

Czujecie wiosnę? Ja czuję… grill!

Wiosna to moja ulubiona pora roku! Wszystko budzi się do życia, zieleni się trawa, zielenią się drzewa, z dalekich wędrówek wracają ptaki… Aż się chce opuścić zimową gawrę i absolutnie nie chce się do niej wracać! Nawet w porze posiłków! No ale jeść przecież trzeba! Co robić? Zainwestować w grill, oczywiście! Co powiecie na grill elektryczny, który możecie łatwo przenosić z miejsca na miejsce i używać zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz? 

Przeanalizuj grillową ofertę

Grill elektryczny to uniwersalne rozwiązanie, które pozwoli rozkoszować się smakiem potraw z grilla bez względu na porę roku, zarówno w domu, jak i na zewnątrzGrille elektryczne znajdują się w ofercie wielu sklepów. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup – przeanalizujmy dokładnie ofertę i wybierzmy urządzenie, które spełni wszystkie nasze oczekiwania i będzie w stanie zaspokoić potrzeby wszystkich głodnych członków rodziny. Weźmy więc pod uwagę gabaryty urządzenia i liczbę osób, dla których najczęściej będziemy przygotowywać posiłki, a także zastanówmy się jak często i gdzie będziemy używać grilla. Możemy skorzystać np. z wygodnej porównywarki urządzeń wybranego producenta i dobrać grill elektryczny idealny dla naszej rodziny.

Grill elektryczny dla każdego

Grill elektryczny może być bez problemu używany zarówno w środku domu, jak i na zewnątrz – na balkonie, tarasie lub w ogrodzie. Tego typu urządzenie możemy również bez przeszkód wziąć w podróż. Jedynym warunkiem jest zapewnienie zasilania oraz zadbanie o odpowiednią izolację gniazdka i kabla. Na co zwrócić uwagę wybierając grill elektryczny? Oto najważniejsze parametry:

  • moc urządzenia – im wyższa będzie moc grilla, tym urządzenie będzie się szybciej nagrzewać, a potrawy będą szybciej gotowe do spożycia;
  • długość kabla – im dłuższy kabel urządzenia, tym większe prawdopodobieństwo, że nie będziemy musieli używać przedłużacza;
  • materiał wykonania – od jakości materiału oraz sposobu wykończenia grilla będzie zależała jego trwałość, łatwość utrzymania go w czystości, ale również bezpieczeństwo i smak przygotowywanych w nim potraw; urządzenie powinno być wykonane z materiału nierdzewnego, a ruszt powinien być pokryty specjalną, nieprzywierającą powłoką.

Elektryczny czy węglowy?Na grillu elektrycznym można przygotować wszystkie tradycyjne grillowe potrawy, a dzięki karbowanej powierzchni - jedzenie będzie miało grillowy wygląd

Jeśli nie możecie się zdecydować i potrzebujecie dodatkowych argumentów, które pomogą wam podjąć decyzję – oto one:

  • grill elektryczny jest łatwy w użytkowaniu, nie wymaga doświadczenia w rozpalaniu, ani żadnych dodatków, jak np. węgiel, brykiet, czy rozpałka;
  • brak dymu – zapach dymu z tradycyjnego grilla węglowego można lubić, ale niekoniecznie jest on zdrowy, a wręcz może być szkodliwy;
  • odprowadzanie tłuszczu – tłuszcz w grillach węglowych spada na rozgrzane węgle lub brykiet, w grillu elektrycznym jest po prostu odprowadzany do specjalnego pojemnika;
  • grill elektryczny może być jednostrefowy lub dwustrefowy – w wypadku tego drugiego możliwe jest równoczesne opiekanie potraw z dwóch stron; dodatkowo płyta grilla może być karbowana – uzyskamy w ten sposób wizualny efekt potrawy jak z tradycyjnego grilla;
  • grill elektryczny może również rozmrozić potrawy oraz podtrzymywać temperaturę już gotowych posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.