jedzenie czosnku w ciąży

Czosnek w ciąży – czy można?

Czosnek to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Świetnie sprawdza się w przypadku zwykłego bólu gardła, infekcji sezonowej oraz grypy. Jego prozdrowotne właściwości zostały dokładnie przebadane i potwierdzone. Warto w tym miejscu dodać, że czosnek nie tylko leczy, ale również zapobiega chorobom wspierając układ odpornościowy. Podstawowe pytanie brzmi teraz – czy kobiety będące w ciąży mogą leczyć się przy pomocy czosnku?

Czosnek dla kobiet w ciąży

Pytanie o czosnek w ciąży jest uzasadnione. W sezonie, kiedy ryzyko złapania infekcji wirusowej lub zachorowania na grypę drastycznie wzrasta, przyszłe mamy szukają naturalnych sposobów leczenia choroby. Jako, że nie mogą wówczas sięgać po leki syntetyczne zawierające kwas acetylosalicylowy i ibuprofen, chętnie wybierają czosnek. Ten naturalny antybiotyk jest jak najbardziej wskazany dla kobiet w ciąży. W licznych badaniach potwierdzono bezpieczeństwo jego stosowania w momencie, kiedy spodziewamy się dziecka. Ale uwaga! Czosnek w ciąży nie powinien być nadużywany. Przedawkowanie czosnku obniża bowiem ciśnienie krwi oraz poziom glukozy, co może być poważnym problemem podczas przyjmowania leków zbijających cukier w cukrzycy ciążowej. Ostrożność należy również zachować w trzecim trymestrze ciąży. Rozrzedzona przez czosnek krew, może prowadzić do krwotoków podczas naturalnego porodu i cesarskiego cięcia. Jakie zatem dawki czosnku można przyjmować, aby sobie nie zaszkodzić? Dobrze jest jeść nie więcej niż 2-4 ząbki czosnku dziennie. A jeśli aromat świeżego czosnku jest powodem mdłości, wówczas warto sięgnąć po tabletki z czosnkiem. Oczywiście wcześniej należy skonsultować decyzję z lekarzem lub farmaceutą.

czosnek w ciąży
źródło: pixabay

Co zamiast czosnku?

Przeziębienie w ciąży można również leczyć innymi rarytasami z domowej spiżarni. Na pewno dobrze sprawdzi się sok z malin – pod warunkiem, że nie będzie to sok dosładzany cukrem. Warto zastosować także napary z szałwii lekarskiej i lipy. Miód? Oczywiście, że tak. Trzeba tylko pamiętać, aby nie dodawać go do gorącej herbaty lub bardzo ciepłego mleka, bo wtedy straci wszystkie cenne wartości i właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.